Pánikvásárlások az angliai árvíz miatt

Félmillió embernek - köztük több százezer londoninak - nem volt biztonságos ivóvize hétfőn, miután az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb angliai árvize számos földalatti tározót elszennyezett.

Egyes vidékeken a lakosság pánikvásárlásokba kezdett és ezek nyomán sok helyen áruhiány keletkezett. A néhány óra alatt lehullott kéthavi csapadék a legsúlyosabb árvízhelyzetet Anglia déli, középső és nyugati területein idézte elő. A térség több más nagyobb városából, így Gloucesterből és Cheltenhamből is folyamatosan kell kitelepíteni a lakosságot az egyre duzzadó folyók okozta veszély miatt.


Ívóvíz nélkül


A brit királyi légierő az elmúlt napokban a békeidőben lezajlott eddigi legnagyobb polgári mentőakcióját hajtotta végre: helikopterekkel másfél ezer embert vitt biztonságos helyekre az elöntött területekről. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kezeletlen csapadékvíz egyre több helyen beszivárog a földalatti ivóvíz-tározókba.


Csak Gloucestershire grófságban 300 ezer ember maradt ivóvíz nélkül; az ő ellátásukra a hadsereg 250 tartálykocsiját mozgósították, és a hatóságok palackozott ásványvízzel is próbálják enyhíteni a vízhiányt.


Pánikroham a boltokban


Hétfőn is érvényben volt a London délnyugati kerületeire előző este kiadott, a csapvíz felforralására felszólító hatósági felhívás, miután az e térséget ellátó vízforrásokba is felszíni csapadékvíz került. Az intézkedés mintegy 200 ezer londonit érint. Sok helyen pánikvásárlások kezdődtek; a lakosság palackozott vizet és élelmiszert igyekszik felhalmozni. Egyes beszámolók szerint több áruházban verekedés tört ki az utolsó néhány palack ásványvíz birtoklásáért.



Vízben álló lakókocsipark a Warwickshire grófságbeli Tiddingtonban. (fotó: MTI/EPA)


Ennek nyomán áruhiány keletkezett az árvíztől érintett angliai térségekben, és a hatóságok közleményekben kérik a lakosságot, hogy ne halmozzon fel a szükségesnél nagyobb mennyiségű élelmet és vizet, mert ezzel csak súlyosbítja a helyi jellegű hiányokat.


Bírálták a kormányt


Hétfőn a legsúlyosabb helyzetben lévő nyugat-angliai térségbe látogatott Gordon Brown miniszterelnök, aki – miután a kormányt komoly bírálatok érik az árvízvédelem elhanyagolása miatt – határozott ígéretet tett a védművekre költött összegek jelentős emelésére.

Címkék: utazás