Doppingellenőrzések a Tour de France-on

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szakemberei eddig 129 versenyzőt vetettek alá doppingvizsgálatnak a most zajló Francia kerékpáros körversenyen - csak egy versenyző bukott le.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu


Az előre be nem jelentett, eddigi 129 akció során vérmintákat vettek és ellenőriztek, és mindenki tisztának bizonyult. Eddig csak a német Patrik Sinkewitz (aki vasárnap elgázolt egy nézőt ) akadt fenn a rostán. A versenyt sérülései miatt már feladó 26 esztendős kerékpárost ugyanakkor még a Tour előtt ellenőrizték, és a június 8-án elvégzett vizsgálaton tesztoszteronnal bukott meg.

A kontroll kapcsán érdekes lehet, hogy a ZDF a múlt héten mutatta be azt a kisfilmet, mely azt bizonyítja, hogy egyes ellenőrzéseket nem a legszabályosabb módon végezték el. A felvételeken jól látható, hogy vizsgálatra kijelölt versenyzők egyedül érkeznek ahhoz a konténerhez, ahol mintát kell adniuk.

„A vizsgálatra kötelezett versenyzők perceket töltöttek ellenőri felügyelet nélkül, ezalatt számtalan visszaélésre nyílt lehetőség” – mondta ez ügyben Ullrich Hass, a Sportdöntőbíróság (CAS) szakértője.

A Tour de France 9. szakasza után továbbra is Rasmussen (Radobank) vezet az összetettben. A dán egyébként szintén túl van már egy vérteszten.

Címkék: Sportmix