Copa America: Brazília nyerte az álomdöntőt

A címvédő brazil válogatott nyerte a labdarúgó Copa Americát, miután a vasárnapi „álomdöntőben" meglepően könnyedén, három góllal legyőzte a torna favoritjának tartott, ősi rivális Argentínát.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A címvédő brazilok Julio Baptista gólja révén már a mérkőzés negyedik percében vezetést szerzett: a csatár 14 méterről bombázta a labdát a kapu bal oldalába. Átellenben Juan Roman Riquelme a felső lécet találta telibe, majd később a karmester lövését Doni védte bravúrral, ezzel együtt az idei torna favoritja kissé tanácstalannak és erőtlennek tűnt.

Előnyük birtokában nyugodtan futballozhattak a brazilok, akik két nagy helyzet után növelték előnyüket: egy jobboldali beadás után Roberto Ayala a saját kapujába „mentett” a 39. percben. A szünet után az argentinok játszottak fölényben, ám a kapuig csak elvétve jutottak el. A kegyelemdöfést Daniel Alves adta meg a 69. percben: egy formás kontra végén 12 méterről lőtt a kapu jobb oldalába.

A vereség keserű pirula az argentinok számára, hiszen a Copa America 2004-es döntőjében szintén a braziloktól kaptak ki, ráadásul büntetőpárbajban. Idén azonban ők tűntek győzelemre esélyesnek a Kaká, Ronaldinho, Ronaldo, Zé Roberto és Adriano nélkül kiálló brazil válogatottal szemben. Brazília nyolcadik alkalommal nyerte meg a tornát, Argentína továbbra is 14 sikert számol, ezzel Uruguayjal vezeti az örökrangsort, ugyanakkor 1993 óta képtelen nyerni.


Robinho boldogsága: Brazília nyerte a Copa Americát (Getty)



„Sok ember kritizálta a csapatunkat, de mi vagyunk a bajnokok” – mondta Robinho, aki hat góljával megszerezte a gólkirályi címet is, míg a brazilok szövetségi kapitánya így értékelt: „A játékosaim megmutatták, mennyire tehetségesek, és hogy képesek nagy dolgok elérésére. A sajtó és mindenki más is Argentínát tartotta favoritnak, de a mérkőzés mindig a pályán dől el, és ott most mi voltunk a jobbak” – nyilatkozta büszkén Dunga. „Nagyon dühössé tesz az elveszített döntő, ugyanakkor sajnos nem tudunk egyebet tenni, mint várunk a következő fináléra” – szólalt meg a vesztesek részéről Lionel Messi.

Copa America, döntő:
Brazília-Argentína 3-0 (2-0)
Maracaibo, 42 ezer néző. Vezette: Amarilla (paraguayi)
Gól: Julio Baptista (4.), Ayala (39., öngól) Daniel Alves (69.)
Brazília: Doni – Maicon, Alex, Juan, Gilberto – Elano (Daniel Alves, 34), Mineiro, Josue, Julio Baptista – Vagner Love (Fernando, 90.), Robinho (Diego, 91.)
Argentína: Abbondanzieri – J. Zanetti, Ayala, G. Milito, Heinze – Mascherano, Veron (Luis Gonzalez, 67.), Cambiasso (Aimar, 59.), Riquelme – Messi, Tevez

Címkék: foci