MLSZ: Mészöly lemondott posztjáról

Lemondott a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöki tanácsadói posztjáról Mészöly Kálmán a Sport TV csütörtöki adásában tett rasszista megjegyzéséért. Kisteleki István elfogadta a lemondást.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Mészöly a lemondását úgy kommentálta, hogy nagyon sajnálja a történteket, de – tekintettel a futballvilág és azon belül az MLSZ rasszizmus ellenes harcára – úgy érezte, hogy semmiképpen nem szaporíthatja az MLSZ és elnökének gondjait.

„Elismerem a rasszizmus elleni harc fontosságát, és még egyszer elnézést kérek mindenkitől, akit meggondolatlan megjegyzésemmel megbántottam, nem állt szándékomban, és nagyon bánom, hogy hétfőn esedékes 66. születésnapomat ilyen körülmények között kell ünnepelnem” – tette hozzá.

„Elfogadtam Mészöly Kálmán lemondását, ebben a helyzetben nem is tehetett mást” – mondta Kisteleki István MLSZ-elnök az MTI-nek. „Biztos vagyok benne, hogy Kálmán már százszor megbánta meggondolatlan kijelentését, amiért minden lehetséges fórumon már elnézést kért. A történtek ellenére Mészöly Kálmán továbbra is nagy értéke a magyar futballnak, akire szükségünk van, és bízom benne, hogy későbbiekben valamilyen formában még együtt tudunk dolgozni.”

Az egykori szövetségi kapitány Magyarországon játszó afrikai labdarúgókra tett súlyosan sértő megjegyzést a Sport TV csütörtök esti adásában.

„Lejöttek a fáról Afrikában…”

A magyar labragúgás újabb kínos ügye a Sport TV csütörtök esti Zuhanyhíradó című műsorában pattant ki. Mészöly Kálmán egykori szövetségi kapitány – aki eddig az MLSZ elnöki tanácsadója volt és Várhidi Péter munkáját is segíti a felnőtt válogatottnál – a Honvéd futballakadémiájáról készült kisfilm bejátszása után megjegyzést tett a nálunk játszó színes bőrű játékosok kapcsán:

„épphogy lejöttek a fáról Afrikában, máris hozzák őket…”

Máté Pál műsorvezető rögvest elhatárolódott a megjegyezéstől, de a hatás így is sokkoló volt, hiszen az elhangzottak rasszista megnyilvánulásnak hatottak. Az ügy nagy vihart kavart. Az egyik internetes fórumon máris topic nyílt „Mészöly, a rasszista” címmel; Kovács Péter, az Újpest FC tulajdonosa nyilatkozatban utasította el a „Szőke Szikla” megjegyzését; míg a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) oldalán Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta: „Mészöly Kálmán jól tenné, ha elnézést kérne.” …Megtette.

Címkék: foci