José Carreras díszdoktor lesz Pécsett

Díszdoktori címet adományoz a Pécsi Tudományegyetem José Carreras világhírű spanyol tenornak, aki székfoglaló beszédét pécsi koncertjét megelőző napon, augusztus 29-én tartja a baranyai megyeszékhelyen.

Az egyetem vezetése a napokban döntött arról, hogy így kívánja elismerni José Carrerasnak a nemzetközi zenei, művészeti életben kifejtett kimagasló tevékenységét. A címmel járó oklevelet és a talárt Gábriel Róbert rektor adja át az énekes tiszteletére rendezett ünnepi szenátusi ülésen – mondta el Győrffy Zoltán az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere májusban jelentette be, hogy José Carreras augusztus 30-án, a pécsi Expo Center szabadtéri színpadán ad koncertet.

A tenor a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat felvezetéseként Sabiona Puertolas spanyol szopránénekessel, a Pannon Filharmonikusokkal, a város zenei életének képviselőivel, pécsi kötődésű szopránénekesekkel lép színpadra.

José Carreras először az 1980-as években lépett fel Magyarországon, pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával és Rost Andreával. A Művészetek Palotájában ő „énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet, ahol fél évvel később újabb koncertet adott.

A spanyol tenor 1946-ban született Barcelonában, 1971-ben az olaszországi Parmában megnyerte a nemzetközi Verdi énekversenyt. A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején ért karrierje csúcsára, 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel operában, szólóesten, lemezfelvételen, fesztiválokon, igaz a túlzott megterhelés kezdett érződni hangján.

Carrerasról 1987-ben, egy párizsi operafelvétele idején derült, ki hogy leukémiában szenved. Sikerült legyőznie a betegséget, és 1988 júliusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza a színpadra.

Címkék: Magazin