Hétvégén nyit a Montmartre-Szamárhegy Fesztivál

A francia forradalom évfordulója előtt tiszteleg a Montmartre – Szamárhegy Fesztivál, amelyet a hétvégén tartanak Szentendrén – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A hagyományteremtő szándékkal meghirdetett kétnapos eseményt a 49. Szentendrei Nyár és Teátrum programsorozatának keretében rendezik meg. A fesztivál részben a francia nemzeti ünnep előtt tiszteleg, részben pedig Szentendre kulturális sokszínűségét, és a francia művésznegyedhez fűződő évszázados kapcsolatát kívánja kifejezni, erősíteni – közölte Kiss Zsuzsa sajtóreferens.

A rendezvény pénteken az Erdész Galériában nyílik meg, azoknak a Magyarországon született képzőművészeknek a gyűjteményes kiállításával, akik életük nagy részében Franciaországhoz, Párizshoz kötődtek. A tárlaton Beöthy István, Csernus Tibor, Czóbel Béla, Hantai Simon, Reigl Judit, Sándorfi István, Victor Vasarely munkái szerepelnek.

Az én Párizsom címmel szombattól tárlat látható a Dunaparti Művelődési Házban (DMH) azokból a magánfotókból, amelyeket szentendrei lakók küldtek be párizsi útjaikról a Szentendrei Új Kulturális Központ által meghirdetett pályázatra.

Szombaton és vasárnap magyar költők és írók művei, vallomásai olvashatók Párizsról, illetve a francia kultúráról a Duna-korzó töltésén kirakott tablókon. A tárlat címe: Verspromenád – Egy csöpp Szajna-part Szentendrén.

Moliére Tudós nők című komédiáját Szentendrén élő és a városhoz kötődő művészek közreműködésével mutatják be szombaton este a művelődési ház udvarán. Fellép többek között Fazekas István, Martin Márta, Pokorny Lia, Sallai Nóra, Igó Éva.

A városháza udvarán a Pécsi Harmadik Színház művészei adják elő az „Edit Piaf két arca – sanzonok és pillanatok Edit Piaf életéből” című műsort. A sanzonok francia nyelven szólalnak meg, zongora és gitár kíséretével.

Vasárnap szintén sanzonest szerepel a programban, a szervezők összegzése szerint az eseményen fellépők „franciául éneklik végig a sikkes Párizs és a mondén Montmartre elmúlt 100 évének zeneirodalmát”.

Címkék: Magazin