Tour de France: Cancellara egy bukást is megúszott

Geert Steegmans (Quick-Step) győzelmével zárult a 94. Tour de France második szakasza. A hajrában egy bukást szerencsésen megúszó svájci Fabian Cancellara összetettben megtartotta előnyét.

Bár a rajtra az eső elállt, az elvétve a francia-belga határ áthágó, olykor viszont a belga tengerparttal párhuzamosan tekergő aszfalt nem kedvezett a szökéssel próbálkozóknak, s tovább nehezítette a vállalkozóbb kedvűek dolgát, hogy a Gentbe vezető utat nem tarkították emelkedők sem. A 18. kilométer után Marcel Sieberg (Milram), s a kevéssel később hozzá csatlakozó Ruben Perez (Euskaltel) és Cedric Hervé (Agritubel).

Ugyan megpróbálták, mi több, egy adott pillanatban 1.35-re hízó előnyük következtében Perez virtuális sárgatrikósnak érezhette magát. A mindössze 18 fok és a rajt, azaz Dunkerque környékéről érkező felhők miatt is nagyobb sebességre (az első órának 45.5 km/ó volt az átlagsebessége) kapcsoló boly azonban egyre jobban megközelítette a fórt korábban ötpercnyire növelő triót.

Caisse d’Epargne után, azaz nagyjából féltávnál már csak 3:40 volt a különbség, mígnem 20 kilométerrel a vége előtt, Deinzét elhagyva a CSC és a Quick-Step által húzott üldözők már fél percre megközelítették a szökevényeket. Perez egy utolsó nagy erőfeszítéssel megpróbálta lerázni két társát, ám míg a hármas tagjai egymással voltak elfoglalva, 3.5 kilométerrel a cél előtt utolérték őket.

Ismét a sprintereké volt az utolsó szó.

A hajrában, a 3. kilométeren belül hatalmas bukás történt. A Quick-Step „vonatja” beleakadt az egyik előttük haladóba, s egymás után hulltak a versenyzők: köztük az összetettben vezető Cancellara is. Ám a svájci szerencséjére a szabályok értelmében mezőnybefutó esetén a bukottakat azonos idővel számolják el a győztessel, így a lemaradó és kisebb karsérülést szenvedő éllovas megtarthatta a sárga trikót.

94. Tour de France:
2. szakasz, Dunkerque-Gand, 168,5 km:
1. Geert Steegmans (belga, Quick-Step) 3:48:22 ó
2. Tom Boonen (belga, Quick-Step) azonos idő
3. Filippo Pozzato (olasz, Liquigas) a.i .

Az összetettben (sárga trikó):
1. Fabian Cancellara (svájci, CSC) 8:36:13 ó
2. Andreas Klöden (német, Astana) +0:13
3. David Millar (brit, Saunier Duval) +0:21
Kedden a Waregem-Compiegne közötti 236,5 km-es etap vár a mezőnyre.

Címkék: Sportmix