Titkos Ferrari-adatok egy McLaren-mérnöknél

A keddi napon ipari kémkedés miatt a Ferrari kirúgta az egyik vezető beosztású mérnökét. Nigel Stepney a hírek szerint a McLaren-istálló egyik munkatársának adott át titkos dokumentumokat. Alonsóék csapata megerősítette a hírt, és azonnal elbocsátotta a főtervezőt.

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

A McLaren-Mercedes a következő sajtóközleményt adta ki kedd este: “A McLaren 2007. július 3-án értesült arról, hogy technikai részlegének egyik vezető beosztású tagjával kapcsolatban a Ferrari nyomoz műszaki adatok megszerzése miatt. A csapat tudomása szerint az illető személyesen vett át műszaki információkat egy Ferrari-alkalmazottól áprilisban. A McLarennek nincs köze az ügyhöz és elítéli a tetteket, a nyomozásban pedig teljes mértékben közreműködik majd. Az illetőt az ügy teljes felderítésének idejére a csapat felfüggesztette állásából. Az ügyről a továbbiakban nem nyilatkozunk.”

Egy londoni házkutatás során meg is találták Mike Coughlannél az olaszok műszaki anyagait. A McLaren főtervezőjét azonnal elbocsátották. A Ferrari megerősítette, hogy a korábban már szabotázzsal vádolt Nigel Stepney adott át dokumentumokat Coughlannek, akivel annak idején együtt dolgozott a Benettonnál, majd 1993 és 1998 között a Ferrarinál is.


A nyaraló Stepney-t távollétében rúgták ki (vezess.hu)


A Scuderia egykori főmérnöke az elmúlt hetekben került a reflektorfénybe, miután a modenai ügyészségen eljárás indult ellene. A Ferrari azzal vádolja Stepney-t, hogy ellopta az F2007-es modell adatait, és szabotálta a csapat monacói versenyét. A hercegségben megrendezett futam után az istálló autóinak üzemanyagtartályában gyanús fehér port találtak. A vádakat természetesen tagadta a gyanúba keveredett alkalmazott, a Ferrari viszont azt közölte a múlt héten, hogy “meggyőző” bizonyítékai vannak Stepney bűnösségét illetően.

Komoly károk nem érhették az olasz istállót, hiszen a titkos információk átültetése a gyakorlatba hónapokig tarthat. “Hosszú távon azonban előnyt kovácsolhat belőlük az adott csapat” – nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak egy F1-es mérnök. A Ferrarinál eközben azt sem zárják ki, hogy Stepney más istállóknak is átadta az adatokat.

Címkék: autó-motor