Pécs: csaknem 400 pályázat

Közel négyszáz pályázat érkezett az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs program 2008-as felvezető évére – tájékoztatta Méhes Márton művészeti igazgató az MTI-t vasárnap.

Június 30-án járt le a széles körű kulturális-művészeti pályázat beadási határideje, amelyet ez év április 16-án írt ki az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 művészeti igazgatója a 2008-as, úgynevezett felvezető évre.

Méhes Márton beszámolt arról, hogy nemcsak Pécsről, hanem más baranyai, Pécshez közelebbi kicsiny településekről is szép számban jelentkeztek pályázók, egyebek mellett Mágocsról, Egerágról vagy éppen Hásságyról, de a távolabbi megyékből, így Békésből, Szabolcs-Szatmár-Beregből és Hevesből is. Összesen 46 településről küldtek ötleteket, a pályázatban megfogalmazott „környezet- és egészségkultúra” mottón kívül az esélyegyenlőség kultúráját, az unió által 2008-ra meghirdetett Interkulturális Párbeszéd Évét, a kulturális kormányzat elképzelései között szereplő Reneszánsz Évet állítva a középpontba.

A művészeti igazgató elmondta: a beérkezett témák akár kombinálhatóak is a kiírásban elvárt régiós és európai kiterjesztésekkel.

Megjegyezte: bár a kiemelt nemzetközi és országos kapcsolatokat – mint például Essen, Isztambul, Miskolc, Szeged – a pályázaton kívül külön programcsomagokban dolgozza ki a művészeti igazgatóság, érkezett programjavaslat Zürichből és Eszékről is.

A programjavaslatok elbírálásában a művészeti igazgató felkérésére kétkörös – pécsi és országos-nemzetközi – szakmai konzultációs testület működik közre.

Címkék: Magazin