Beazonosították Hatsepszut múmiáját

Egy törött fog és egy DNS-vizsgálat segített beazonosítani Hatsepszut egyiptomi uralkodónő múmiáját. Tutanhamon sírjának 1922-es feltárása óta ez a legjelentősebb múmiabeazonosítás. Hatsepszut, akit szívesen ábrázolták férfiként, építtette az egyik legszebb egyiptomi épületét, a Dejr el-Bahar-i templomot.

A beazonosítási munkálatok bő egy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor is a Discovery Channel több mint 5 millió dollárt adományozott az Egyiptomi Régészeti Hivatalnak azért, hogy abból egy DNS vizsgálatokra alkalmas laboratóriumot alakítsanak ki. Zahi Hawass, a régészeti hivatala vezetője ezzel egyidőben a kairói Egyiptomi Múzeumban található múmiák rendszerezését is elrendelte. A most beazonosított két múmia már tavaly is felkeltette Hawass figyelmét: közülük az egyiket ugyanis pontosan olyan pózban mumifikálták, ahogy azt az uralkodóknál szokás.

Nem most találták meg

Ezt a múmiát egyébként már 1903-ban megtalálta Howard Carter (aki Tutanhamon sírjára is rábukkant) egy nem túl gazdagon díszített, sötét és eléggé lepusztult sírkamrában a Királyok Völgyében. A múmiát akkor rögtön átszállították a kairói Egyiptomi Múzeumba, ahol évtizedeken keresztül senki nem foglalkozott vele, mivel nem túl jelentős leletnek vélték, hiszen nem egy gazdagon díszített sírkamrában találtak rá, ráadásul nem is a szarkofágban, hanem a szarkofág mellett. A tavaly megkezdett vizsgálatok során azonban a múmia pozíciója feltűnt Hawass-nak: bal keze könyökből behajlítva, kézfeje a mellkasán nyugodva, jobb keze pedig a teste mellett kinyújtva volt.

A bal kezén a körmök pirosra voltak festve, a körömágy pedig fekete kontúrt kapott. Ehhez jött még, hogy elölről tekintve kopasz volt, hátulról viszont hosszú hajjal rendelkezett a mumifikált halott. Mindezekből Hawass már sejtette, hogy mégiscsak jelentős múmiáról van szó: biztosat azonban csak egy DNS vizsgálat és egy szerencsés felfedezést követően tudott mondani. Egy szerdai kairói sajtótájékoztatón viszont már száz százalékos bizonyosságról beszélt az egyiptomi régészeti hivatal vezetője, amikor bejelentette, hogy a vizsgált múmia nem másé, mint az ókori Egyiptom 18. dinasztiájának ötödik uralkodónőjéé, Hatsepszuté.

DNS vizsgálat és letört fogdarab

Némi bizonytalanság persze felmerült a vizsgálatok során: Hatsepszut múmiája mellett ugyanis találtak egy vékony testű, gyenge csontozatú múmiát is, akiről Hawass először azt feltételezte: ő lesz Egyiptom nemet-váltó uralkodónője. Csakhogy egy most megtalált kis doboz, amely Hatsepszut nevét viselte és amelyben az egykori uralkodónő belső szerveit tartósították, más következtetés levonására kényszerítette a régészeket. A dobozban ugyanis a belső szervek mellett találtak egy őrlőfogdarabot is, márpedig a testesebb múmia állkapcsából pontosan ez a fogdarab hiányzott. A CT-vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a letört fogdarab pontosan illeszkedik az állkapocsban megmaradt részekhez.



A múmiája már eddig is megvolt. (forrás: NG)



A beazonosítást segítő fadoboz

Mindemellett azonban DNS vizsgálatot is végrehajtottak, amelyből kiderült, hogy a vizsgált múmia DNS mintája igen nagy hasonlóságot mutat Nefretiti DNS mintáival, akiről az egyiptológusok már régóta tudják, hogy Hatsepszut nagymamája volt. A Spiegel Online beszámolója szerint ugyanakkor Dietrich Wildung, a berlini Egyiptomi Múzeum igazgatója óvatosságra intett a többezeréves múmiák DNS vizsgálatainak eredménye kapcsán. Szerinte ugyanis a DNS vizsgálatok pontossága az ötven évnél idősebb leletek esetében ugyancsak kétségesnek tekinthető. Scott Woodward, a DNS vizsgálatot lebonyolító kutató az AP hírügynökségnek nyilatkozva elismerte: valóban igen nehéz feladat pontos eredményre jutni ilyen esetekben, ám a mostani vizsgálatnál viszonylag biztosak voltak a dolgukban.

Cukorbajos volt és májrákban halt meg

Hatsepszutról Hawass és kollégái kiderítették, hogy minden bizonnyal cukorbajos lehetett és közel ötven évesen, májrákban halhatott meg. A 18. dinasztia uralkodónőjének persze nem volt egyszerű az élete: I. Thotmesz fáraó lányaként féltestvéréhez, a későbbi II. Thotmesz fáraóhoz ment férjül, akinek halálát követően már nem kívánta átadni az uralkodói széket mostohafiának.

Régensként uralkodott Egyiptom felett, és a róla készült ábrázolások sokat mondanak Hatsepszut ambícióiról. Szinte kivétel nélkül férfiként ábrázolják az uralkodónőt, szakállasan, csupasz mellkassal és jól kivehető módon mellek nélkül. Mostohafia azonban nem szívlelte különösebben Hatsepszutot, amiért sokáig nem hagyta trónra lépni: III. Thotmesz a díszes sírhelyéből eltávolíttatta Hatsepszut múmiáját, a sírkamrát kiürítettet és a múmiákat elrejtette.

Címkék: tech