Menjek vagy maradjak – Bryan Adams vagy Delicatessen

Hétvégi programajánlónkban ingyenes koncerteket ajánlunk az ’56-osok terén, a Margitszigeten és a Hősök terén. Az otthonülőknek még jó filmet is találtunk a tévéműsorban.

A hétvégén zár június, nyit július. Ez az igazi nyári ingyenkoncertek, ingyenrendezvények ideje. Mi is találtunk három költséghatékony programot: az első mindjárt a szokásos megakoncert a magentának mondott rózsaszín mobilcégtől. Ha azonban Bryan Adams nem hozna valakit lázba, még mindig kimehet a Margitszigetre a nagyrétre, ahol virtuális akváriumot nézegethet és Unitedet hallgathat. A legígéretesebbnek azonban a Hősök terére rendezett keringőzés tűnik a Budapesti Fesztiválzenekarral. Ha azonban még az ingyenes koncertek sem bírnak rá valakit, hogy elhagyja a négy falat, akkor számukra Martin Scorsese, Orson Welles, valamint Caro és Junet filmjét ajánljuk.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, június 29.

…folkfesztiválra a Művészetek Palotájába

Ismét indult a Hazafelé fesztivál a Művészetek Palotájában. Első napja csütörtökön volt, de pénteken is találunk remek programokat: Berecz Andrást, az Ökrös és az Egyszólam énekesét, a közismert mesemondót láthatjuk. Sinka-ének című koncertjén a mondókáktól a népzenén át a pásztor-költő Sinka István folklór-ihlette verseinek megzenésítése lesz hallható. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Muzsikás zárja a fesztivált. Az együttes harmincnégy éve Magyarország egyik népzenei utazó nagykövete – legutóbb Japánban és Bécsben aratott fergeteges sikert. Ezúttal is magukkal hozzák barátaikat: a moldvai énekest, Petrás Máriát, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncművészeket, kalotaszegi táncosokat, valamint a zongorista Jandó Jenőt. A Hazafelé Folk Fesztivál szándéka megmutatni: az élő népzene nem poros és unalmas, hanem kiváló szórakozás idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt.

…Boban Markovics és Palya Bea koncertjére





A Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén fekvő, az ókori amfiteátrumok hangulatát idéző színházban, a Skanzen-Amfiteátrumben lehet 3000 forintért megnézni ismét Boban Markovics zenekarát, amely már Szerbia mellet már Magyarországon is az egyik legnépszerűbb együttes. A közel 20 éve zenélő csapat népszerűségét a Kosturica-filmek tovább erősítették és rajongó táboruk évről évre bővül. A balkáni cigányoknál a trombitának százféle jelentése van: vigasságba, táncba hív, növeli a jókedvet, energiát ad. Aki egyszer is hallotta Boban Markovicsot és fúvós zenészbrigádját, újra és újra keresi ezt a sajátságos hangulatot. Palya Bea, a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is.

—-Szombat, Június 30.—-

… skatáborba


A NagySkaland a Zánkai Úttörőtábor helyett a Római Fürdő területén lesz a Duna-parton, a tábornak tavaly is otthont adó, de azóta megújult Ártér Kultúrparkban. Szombaton fellép a Fekete Teve, a KOC, a Zagastic, a Kettő Kettő, Pannonia Allstars Ska Orchestra, és a
Cseh Prague Ska Conspiracy. A napijegy ára 1800 forint Az Ártéren a helyszínek esőbiztosak. A szomszédban működik a Római Fürdő egyik strandja A táborban rengeteg sport- és egyéb szórakozási lehetőség lesz ping-pong, ska-reggae kiállítás, skaraoke.


…Bryan Adamsre és Rúzsa Magdira ingyér






Ismét lesz Kapcsolat koncert, és a szervező T-Mobile ismét százezreket vár az ’56-osok terére. Az idei szárvendége Bryan Adams lesz, és világsztárt megelőzően színpadra lép Rúzsa Magdi is. A zenei, logisztikai szuperesemény az eddigiekhez hasonlóan idén is ingyenes. A koncert 18-tól 23 óráig tart, Bryan Adams pedig várhatóan fél kilenc körül kezd majd. A színpad az ’56-osok terén (volt Felvonulási tér), a Városligeti fasor magasságában épül fel, és a Hősök tere-Műcsarnok felől lesz látható. A hangszórók és kivetítőállások egészen a Szépművészeti múzeumig helyezkednek el. A koncert helyszíne az idei évben az Andrássy út-Hősök tere felől a Dózsa György úton közelíthető meg egyszerűbben.
Bryan Adams legutóbbi “Anthology” albumán 25 év 36 válogatott slágere szerepel, s ezek a klasszikusok – így például az (Everything I do) I do it for You, Summer of ’69, Heaven vagy a Please forgive me – nagy valószínűséggel a koncerten is felcsendülnek majd.


—-Vasárnap, Július 1.—-

…a Dunát éltetni a Margitszigetre

Az ÉlőDuna projekt a Nemzetközi Duna Nap alkalmából indítja útjára 4 állomásos ÉlőDuna hétvége elnevezésű rendezvény-sorozatát, melynek első helyszíne június 29-01 között a margitszigeti Nagyrét, ahol ismeretterjesztő és szórakoztató családi programokkal várják a pihenni vágyókat péntektől vasárnapig, délelőtt 10 órától este 20 óráig. A Duna természetes élővilága iránt érdeklődőket ismét várja az az óriási virtuális akvárium, melynek belsejében a látogatók testközelből, életnagyságban ismerhetik meg a folyó őshonos halait. A rendezvényen jelen lesz a Magyar Víziközmű Szövetség Infobusza is, melyben a vendégek többek között a háztartásokban elhasznált víz útjáról, a szennyvíztisztítás folyamatáról tájékozódhatnak. Mindezeken felül a felnőtteket az ÉlőDuna Napozóban nyugágyakkal, míg a gyermekeket játszóházzal várják, ahol különféle kézműves mesterségeket próbálhatnak ki. Vasárnap este nyolc órától a United együttes zenél.

… keringőzni a Hősök terére





Keringő a Hősök-terén címmel rendezi a Fesztiválzenekar vasárnap este hét órai kezdettel a hagyományos nyári szabadtéri hangversenyét a Budapesti Búcsú keretében. A karmester Fischer Iván idén a zeneirodalom legszebb keringőiből állította össze az ingyenes koncert műsorát. A műsorban elhangzanak többek között ifj. Johann és Josef Strauss, Ravel, Csajkovszkij, Dohnányi, Sibelius, Prokofjev és Josef Lanner legszebb keringői, köztük olyan “örökzöldek”, mint a Kék Duna-keringő, a Valse triste, a Diótörőből a Virágkeringő, vagy Raveltől a La Valse. A szponzor Budapest Bank támogatásának köszönhetően a közönség első 5-6000 tagja ajándék papírszékeken ülve élvezheti a koncertet. A rendezők nemcsak meglepetés “profi” táncprodukcióval készülnek, de abban reménykednek, hogy a közönségből minél többen ki fogják próbálni saját tánctudásukat is.


—-…moziba—-

Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed

Bárhogyan is próbálkozik Bruce Willis (legutóbb az Alvilági játékok című „túl-csavaros” krimiben, illetve a Vadidegen című gyengécske thrillerben láthattuk), csakis az ír bevándorlói gyökerű, vér- és olajosan maszatos pólójú, erősen whisky-leheletű zsaru, John McClane bőrében az igazi. Drágán add az életed! (1988), Még drágább az életed! (1990), Die Hard 3. – Az élet mindig drága (1995) világszerte összesen majd’ nyolcszázmillió dollárt kasszírozott, de a siker még fontosabb mércéje lehet a piszkos rendőr ikonfigurává válása, amihez az a találós kérdés is fűződik, hogy miért nem szerepelt Bruce Willis a Titanicban? – mert mindenkit megmentett volna.




—-Maradjak…—-

…tévézni

Péntek, június 29.
23:20
m1

New York bandái

Martin Scorsese kedvenc témáját dolgozza fel ismét a New York-i maffiát. Ezúttal azonban az eredethez megy vissza, amikor az 1860-as években, Manhattan déli része, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért. A legkülönbözőbb illegális tevékenységekhez ideális terep volt a New York-i kikötő és a virágzó Wall Street üzleti negyede közé eső terület. Ekkor játszódik Amsterdam Vallon, egy ifjú ír-amerikai története. Tizenöt év javítóintézet után, mikor végre kiengedik, visszamegy az Öt Ponthoz, hogy bosszút álljon a Hentes Billen, aki édesapját szeme láttára megölte. A bandavezér hatalma azóta csak nőtt, s most még nagyobb kegyetlenséggel harcol az új ír bevándorlók ellen. A tizenöt évvel korábbi döntő győzelmet, melynek az öreg Vallon is áldozatul esett, minden évben megünnepli. A fiú erre a napra vár, hogy méltó bosszút álljon apjáért.

Szombat, június 30.
21:40
Zone Europa

Delicatessen




Marc Caro és az Amelie-vel híressé vált Jean-Pierre Jeunet sötét hangulatú filmje valahol Európában, a sötét és kísérteties jövőben játszódik. A “régi” világ és civilizáció törvényei már nem érvényesek. Az élethez szükséges alapvető feltételek, köztük a legfontosabb, az élelem, állandó hiánycikknek számít. Egy bérház lakóinak élete Clapettől, az épület és a hentesbolt tulajdonosától függ. A szomszédoknak van egy közös titkuk: az új albérlőket darált húsként szokták érétkesíteni a hentes boltban. Egy nap Louison, a fiatal fiú, munkára jelentkezik Clapetnél. A “friss húst”, aki nem is sejti szörnyű sorsát, felveszik. A kegyetlen tulajdonos lánya, Julia, beleszeret a fiúba, és megmentése érdekében felveszi a kapcsolatot a vegetáriánus ellenállási mozgalommal. Közeledik a végső összecsapás az embertelen Clapettel.


Vasárnap, július 1.
21:55
Duna II. Autonómia

Aranypolgár

Orson Welles bár anyagilag bukást hozott a gyártó stúdiónak, művészetileg a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását tette le az asztalra. Ezt mutatja az is, hogy az Amerikai Filmintézet ismét minden idők legjobb filmjének szavazta meg.
“Rózsabimbó” – ez az utolsó szava a palotájában magányosan haldokló milliomosnak, s ezen a nyomon indul el egy újságíró, hogy megfejtse e páratlan karriert befutott ember titkát. A főszereplő Charles Foster Kane, aki arra született, hogy nagy ember legyen. Egyszerű emberként indult, de kis szerencsével mindig felismerte a környezetében lévő lehetőségeket és képes volt azt saját hasznára fordítani. Újságjai voltak, rádióállomásai, a közvélemény kiszolgálója és befolyásolója volt. Kane története, aki alulról kapaszkodott fel és ezt “elfelejtette”, egy csapásra mindent elveszített. Magányosan halt meg – pedig halhatatlannak tűnt -, és vele együtt gazdagsága, hatalma és dicsősége is.
Címkék: Magazin