Szili: gyomrában él a nemzet

Nemcsak nyelvében, hanem gyomrában és ízeiben is él a nemzet, mert lehet egy idegen kultúra szerint élni, idegen nyelven beszélni és idegen szokásokat elsajátítani, de nem lehet elfelejteni a gyerekkor ízeit, édesanyánk, nagymamánk főztjét - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke miután a parlamentből átszállították a Várba a Magyarok asztala című könyvet csütörtökön.

A kódexet délután Szili Katalin adta át a Fehér Asztal Lovagrend tagjainak, akik huszárok felvezetésével hintón szállították a könyvet a budai Várba A Magyarok Nagy Asztala elnevezésű gasztronómiai fesztiválra.

A világ harmadik legnagyobb könyvét 2005 márciusa óta az Országgyűlés Vadásztermében lehetetett megtekinteni, mert a szerzők a magyar népnek ajánlották fel a magyar gasztronómia és étkezési kultúra értékeit összefoglaló kötetet.

Szili Katalin hangsúlyozta: az asztal jelképe az együttlétnek, a családi összetartozásnak, a barátságos vendéglátásnak és a béketeremtő szándéknak. Felidézte: fehér asztal mellett dőlnek el a legfontosabb dolgok, emberek, családok, nemzetek sorsa.

Talán nem túlzás azt remélni, hogy előbb-utóbb mind le tudunk ülni egy asztalhoz, és megtaláljuk a magunk helyét nemcsak a magyarok, hanem Európa, sőt a világ nagy asztala körül – hangoztatta a házelnök.

Címkék: Magazin