Brazil bukta a Copa Americán (videó)

A mexikói válogatott meglepetésre két góllal jobbnak bizonyult a brazil nemzeti együttesnél a Venezuelában zajló 42. labdarúgó Copa Americán. A csoport másik meccsén kétszer is hátrányba került Chile, de végül győzött.

Az ötszörös világbajnok brazil tizenegy, amelyet először irányított tétmérkőzésen a tavaly júliusban kinevezett – semmiféle edzői tapasztalattal nem rendelkező – Dunga. A debütálás nem sikerült valami fényesre, hiszen az igazoltan hiányzó Ronaldinho és Kaká nélkül felálló csapat teljesen megérdemeltem maradt alul, elsősorban az első félidőben mutatott harmatgyenge játékának köszönhetően.

A mexikói válogatott az első 45 percben kétszer is bevette a Doni kapuját, és nem is akármilyen gólokkal: a 21. percben Nery Castillo egy esernyőcsellel átjátszotta Maicont, majd mielőtt a labda földet ért volna, a hálóba pöccintette. (videó) Nyolc perccel később Morales 30 méterről úgy csavart egy szabadrúgást a kapu bal oldalába, hogy az Inter kapusa mozdulni sem tudott. (videó)

A fordulás után a címvédő brazilok játéka sokat javult, rengeteg helyzetet alakítottak ki, de Guillermo Ochoa, a mexikóiak kapusa remek napot fogott ki, és mindent fogott. Maradt a a 2-0-s végeredmény, amellyel Mexikó vezeti a B csoportot, miután a másik mérkőzésen a kétszer is hátrányba kerülő Chile végül 3-2-re legyőzte Ecuadort.

Érthető boldogsággal nyilatkozott együttese teljesítményéről Hugo Sánchez, a játékosként többek között a Real Madridban is megfordult mexikói szövetségi kapitány, aki jelezte: immár magasabb célokat is kitűzhetnek maguk elé. “Megérdemeltük a sikert, amelyre teljesen rászolgáltunk, a diadalból hitet és erőt meríthetünk. A brazilok legyőzése után úgy gondolom, döntőbe kell jutnunk a Copa Americán.”

Kevésbé volt elégedett a végeredménnyel a brazilok tétmérkőzésen most bemutatkozó szakvezetője, a korábbi kiváló futballistából lett szövetségi kapitány Dunga, aki viszont csapata játékáról csupa szépet mondott. “A mezőnyben jól fociztunk, számos lehetőségünk volt, helyzetek sorát dolgoztuk ki, csak a góllövés nem ment. De javítunk” – fogalmazott.

Robinho, a brazilok csatárkiválósága kapitányánál kevésbé volt elégedett a 0-2-vel zárult találkozóval. “Ami engem illet, jobb szeretek a legrosszabb lenni egy győztes csapatban, mint a legjobb egy vesztesben” – szögezte le a Real Madrid labdarúgója, aki szerint a helyzetek alapján több góllal kellett volna nyernie a selecaónak. Persze még van mód a kudarc feledtetésére: például már a csoportmeccsek második fordulójában, vasárnap, amikor is Brazília Chilével találkozik.

Copa America, B csoport, 1. forduló:
Mexikó-Brazília 2-0
Gól:
Castillo (21.), Morales (29.)

Chile-Ecuador 3-2
Gól:
Suazo (21., 80.), Villanueva (87.), illetve Valencia (16.), Benitez (23.)

Címkék: foci