A világ egyik legjobb koncertzenekara a Millenárison

A groovy-jazz elsőszámú képviselője, a New York-i Medeski Martin&Wood trió lép fel júliius 3-án a Millenárison. Ráadásul most a gitárvirtuóz John Scofielddel egészül ki a csapat.

A forradalmian új jazz-t játszó triót 1991-ben alapította John Medeski billentyűs, Billy Martin dobos és Chris Wood, bőgős, basszusgitáros. Első közös fellépésük a Village Gate-ben, a híres New York-i jazz-klubban volt, akkor még akusztikus hangzással. Zenei pályájuk a soul jazz-től ível a hosszú, szabad improvizációval tarkított modern jazz irányába, amely irányzatnak meghatározó, világhírű képviselőjévé váltak.


1998-tól hivatalos lemezkiadójuk a Blue Notes Records hatására az elektric funk és free jazz is egyre erősebben megjelenik lemezeiken. A Medeski Martin&Wood koncertjeit a hosszú, sokszor aritmikus improvizációk, egyedi zenei – életérzések jellemzik.

A hazánkba érkező zenészek korábban is világsztárokkal dolgoztak együtt. Scofield szólólemezei mellett számos albumot készített a világ leghíresebb muzsikusaival (pl. Miles Davis, Billy Cobham/George Duke, Herbie Hancock, Chick Corea, Gerry Mulligan vagy Lee Konicz). Billy Martin a sokoldalú és különleges tehetségű dobos John Zornnal, Iggy Poppal vagy John Lourie-val alkotott.

John Scofield gitárvirtuóz a formáció a 2006-ban megjelent Out Louder című lemezén is közreműködik. Ennek a lemeznek a megjelenését és sikerét követően keresztelték formációjukat Medeski, Scofield, Martin&Wood-ra.

Címkék: Magazin