Az FN-csapata: aranylábúak társasága

Itt a világverő csapat. A FigyelőNet – természetesen – szubjektív elvek mentén az európai topligákban játszó labdarúgókból összeállította a 2006/2007-es szezon alakulatát.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A kezdőket, illetve a cseréket és az edzőt is beleszámítva a legtöbb jelöltünk az UEFA Kupa-, Európai Szuperkupa- és a Spanyol Kupa-győztes Sevillából kerül ki. A nemzetiségeket tekintve a legtöbb játékost Olaszország delegálja, a vb-győztes ország négy labdarúgót ad az FN álomcsapatába.

Kapus:
Andrés Palop (spanyol, Sevilla) Videó
A spanyol kapusnak óriási szerepe volt abban, hogy Sevilla megvédte a címét a második legrangosabb európai kupasorozatban. Az UEFA Kupa fináléjában a bajnokságban a harmadik helyen végző, később a Spanyol Kupát is elhódító gárda a hosszabbítás után 2-2-re állt az Espanyollal szemben, és már ekkor jó néhány parádés védéssel vetette észre magát a 33 éves hálóőr, aki aztán a büntetőpárbajban valósággal az őrületbe kergetve a spanyol riválist, három tizenegyest is hárított. Palop a sorozat nyolcaddöntőjében bizonyította, nem csak a kezei, a feje is aranyat ér: a Sahtar otthonában a 94. percben egy remek bólintással mentette meg a csapatát a kieséstől. A gólját Isten ajándékának nevezte – éppúgy, ahogy őt hívják a sevillai együttes szurkolói.

Védők:
Daniel Alves (brazil, Sevilla) Videó
A brazil jobbhátvédet választották meg az UEFA Kupa legjobbjának tavaly, és idén is remekül helytállt. A 24 éves futballista pazarul játszott a jobb oldalon, elképesztő munkabírásának köszönhetően a támadásokba is rendszeresen bekapcsolódott, és a góllövés sem ismeretlen fogalom nála, az elmúlt szezonban ötször volt eredményes. A brazil válogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt Alvesra, tavaly ősszel először húzhatta fel a címeres mezt. Jó néhány sztárcsapatnál szívesen látnák a szélvészgyors védőt, sajtójelentések szerint biztosra vehető a távozása: az érdeklődök között van a BL-győztes Milan, a Chelsea, a Liverpool, a Real Madrid és az Internazionale.

Jamie Carragher (angol, Liverpool) Videó
Talán a legjobb védő a világon – állítják a Liverpool-hívek. Még ha elfogultsággal is vádoljuk őket, az vitathatatlan, hogy 29 éves játékos szezonról-szezonra kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújt. Így volt ez idén is. A játéka ugyan nem túl látványos, kicsit esetlennek is tűnhet a hosszú lábaival, ámbátor nagyon hatékonyan használja őket, s nem csak a földön, a levegőben is nehéz megverni. Carragher nélkül aligha jutott volna el a Liverpool a BL döntőjéig.

Naldo (brazil, Werder Bremen) Videó
A Werder 24 éves védőjét a trénere a legtehetségesebb brazil hátvédnek nevezte – nem véletlenül. A majdnem két méter magas hátvéd fejjel szinte verhetetlen, a rögzített helyzeteknél rendre előrehúzódik, és hat bajnoki gólja jelzi, hogy az ellenfél kapujánál is feltalálja magát. De nemcsak fejjel veszélyes, elképesztő a lövőereje: a szabadrúgásai elérik a 125 km/órás sebességet.

Marco Materazzi (olasz, Inter) Videó
A flúgos védő (csapattárai a Mátrix becenévvel illetik bonyolult gondolkodása miatt) alapembere volt az olasz bajnokságot „döntő fölénnyel” megnyerő Internek. Ráadásul pályafutása egyik legjobb szezonját produkálta, a Serie A-ban tíz gólt szerzett, hatszor „akcióból” volt eredményes. A védőmunkáját is remekül ellátta, erről néhány összerugdosott boka is bizonyítékként szolgálhat. A világbajnok Marco ugyanis nem ismer kegyelmet: kellemetlen ellenfél, rúg, csíp, harap, ha kell, de sokan éppen ezért kedvelik olyan nagyon. Mások meg pont emiatt gyűlölik, de az nem kérdéses, hogy helye van az álomcsapatban.


Marco Materazzi pazar évet zárt az Interrel (MTI/EPA)



Középpályások:
David Beckham (angol, Real Madrid) Videó
A „Spice Boy” a poklot és a mennyet is megjárta az elmúlt szezonban. Sokan leírták már, és miután Los Angeles Galaxyval kötött szerződése miatt Fabio Capello vezetőedző kirakta a Real Madridból, már temették is. Később – remek edzésmunkáját látva – az olasz edző kénytelen volt visszatenni a csapatba, majd az angol válogatottban is rehabilitálták. Mindkét fronton bizonyította, nem felejtett el futballozni, továbbá azt, hogy nem egy elkényeztetett sztár, hanem egy igazi profi. Oroszlánrészt vállalt az aranyérmet nyert madridiak tavaszi feltámadásában. Nem véletlen, hogy a Real könyörgött neki, hogy maradjon…

Francesco Totti (olasz, AS Roma) Videó
Az AS Roma „falkavezére” is helyreállította a renoméját az elmúlt évben. Az olasz sajtó azon kritikájára, miszerint már kiégett, Totti világbajnoki arannyal, olasz gólkirályi címmel (26-szor talált az ellenfelek kapujába), nem utolsósorban kupagyőzelemmel és az európai aranycipő megszerzésével válaszolt. „Ezek a címek természetesen komoly elégtételt jelentenek a számomra” – nyilatkozta elégedett mosollyal az arcán (ha tudná, hogy még az FN álomcsapatába is bekerült…), továbbá bejelentette, hogy a France Football aranygömbjére is igényt tart az idén – csakhogy teljesen legyen az aranykollekció.

Kaká (brazil, AC Milan) Videó
A 2007-es Aranylabda-szavazás elsőszámú favoritja egyébként az a Kaká, akiért a Real Madrid szinte minden pénzt megadna. Meglehet, azért ez így túlzás, de 80 millió eurót mindenképpen kifizetne érte az idén Bajnokok Ligája-győztes Milannak. A tehetségéhez mérten ibolyaszerény és mélyen hívő brazil támadó a legrangosabb európai kupasorozatban tízszer talált a kapuba, ezzel elhódította a BL gólkirályi címét, míg az olasz pontvadászatban nyolcszor volt eredményes. A 25 éves kasszisnak a sok közül a legnagyobb erénye, hogy művészi szinten ötvözi a brazilos technikát az európai taktikai fegyelemmel. A focirajongók feltehetően sokáig nem felejtik el azt a jelenetet, amikor a BL-elődöntőben a manchesteri hátsó alakzatból – elcsépelt fordulat – olyan szinten csinált bohócot, hogy Fergusonnak azóta is álmatlan éjszakái vannak.

Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) Videó
A portugál cselgép legfőbb pozitívuma, hogy kinőtte a hisztis, öncélú futballista korszakát, és ebben az szezonban már érett, felnőtt játékosként vezette a bajnoki diadalig a Manchester United együttesét úgy, hogy az odáig vezető „úton” 17-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Angliában egyenesen hasra esnek a teljesítményétől, és nem csak a szurkolók, a játékostársak is, hiszen a Premier League legjobbjának, illetve legjobb fiatal labdarúgójának is megválasztotta a Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA). És hasonlóképpen tettek az angol drukkerek is, náluk is a 22 éves portugál szélső volt a legjobb.


David Beckham végül visszajutott a csúcsra (MTI/EPA)



Csatárok:
Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid) Videó
A tavalyi szezon végén a holland gólgyáros összeveszett a Manchester United trénerével, és a Realhoz igazolt. Sokan féltették Nistelrooyt, hogy az új környezetben nem fogja megállni a helyét, de ő ismét bebizonyította, hogy a földkerekség talán legjobb befejező csatára: 25 találatával ő lett a spanyol bajnokság gólkirálya, és a Bajnokok Ligájában is hatszor volt eredményes.

Didier Drogba (elefántcsonparti, Chelsea) Videó
A Chelsea-nek idén nem sikerült megvédenie bajnoki címét Angliában, de ez nem az elefántcsontparti támadón múlott – Didier Drogba ugyanis 21 gólt szerzett. A kupákban is kinyitotta a gólzsákot: a Ligakupa döntőjében csapata mindkét találatát ő szerezte, és a FA Kupa fináléját is ő döntötte el a Manchester United ellen. Hihetetlen módon érzi a kaput, jól fejel, rendkívülien erőszakos, nem véletlen, hogy a piaci értékét jelenleg 40 millió euróra becsülik.


Didier Drogba a bajnokságban 21-szer ünnepelhetett (MTI/EPA)



A cserepad:
Petr Cech (cseh, Chelsea) Videó
A világ legjobb hálóőre csak azért került összeállításunkban a kispadra, mert egy súlyos fejsérülés hosszú ideig nem szerepelhetett a Chelseaben. Petr Cech tavaly októberben ütközött a Reading csatárával, és csak januárban – vicces fejvédővel – térhetett vissza. A mutatói azonban magukért beszélnek: 20 meccsen védte tavaly a londoniak kapuját, és mindössze kilencszer tudtak az ellenfél csatárjai túljárni az eszén. A sérüléséből visszatérve ráadásul volt egy olyan sorozata, amikor nyolc bajnoki találkozón nem kapott gólt.

Filippo Inzaghi (olasz, AC Milan) Videó
A „lesen született” olasz csatárnak nem volt állandó helye a kezdőben az AC Milannal, de a Bajnokok Ligája döntőjében mégis neki szavazott bizalmat Carlo Ancelotti. Az olasz mester nem is bánta meg a döntését, hiszen a Liverpoolt két hamisítatlan Pippo-góllal verte a milánói csapat. A bajnokságban nem ment annyira a 33 éves sztárnak, hiszen csak kétszer talált be, de ezt senki nem kérte rajta számon a BL-döntőben mutatott teljesítményét követően.

Frederic Kanoute (mali-i, Sevilla) Videó
A Sevilla harmadik képviselője az FN csapatában. A Maliban született csatár már 2005-/2006-os UEFA-kiírás döntőjében is gólt szerzett, és idén is betalált a glasgowi fináléban. A spanyol bajnokságban és a nemzetközi porondon összesen 24-szer zörgette meg a hálót, és Getafe elleni kupadöntőben is ő döntött.

Gennaro Gattuso (olasz, AC Milan) Videó
A milánói közönség kedvencét, a riválisok sztárjait megszakítás nélkül faragó, fáradhatatlan, és nem mellesleg BL-győztes Gattusót feltehetően minden tréner szívesen látná a csapatában. A legjobb mérkőzéseit idén talán a Bajnokok Ligája elődöntőjében játszotta, amikor kemény belépőivel teljesen elkedvtelenítette, mondhatni lemosta a pályáról a Manchester United sztárját, Cristiano Ronaldót.

Edző:
Juande Ramos (spanyol, Sevilla)
Az általunk össszeállított álomcsapat edzőjének a sevillai Juande Ramost kérnénk fel. Nem kell elmésebb indoklás annál, hogy az 1954-ben született szakember három trófeát is nyert a szezonban a munkássága során kiscsapatból igazi sztáralakulattá váló Sevillával. Az újabb UEFA Kupa mellett a Spanyol Kupa, illetve az Európai Szuperkupa is az andalúz klub vitrinjébe került.

Címkék: foci