Borg wimbledoni rekordjára tör Federer

A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füvespályás tenisz Grand Slam-tornán. A férfiaknál Roger Federer, míg a nőknél Justine Henin az abszolút esélyes.

A címvédő és sorozatban négy alkalommal diadalmaskodó Roger Federer újabb bravúrra készül, feltett szándéka, hogy beállítja Björn Borg csúcsát: a legendás svéd teniszező ugyanis 1976 és 1980 között öt alkalommal megszakítás nélkül győzött a szentélyben. A rekordot bizonyos Willie Charles Renshaw tartja hat egymás utáni sikerrel. A bajuszos angol úr – hosszú fehér pantallóban, tojásra emlékeztető rakettel – 1881 és 1886 között vitte el a pálmát és három évvel később hetedszer is győzött.

“Hihetetlenül boldog lennék, ha ez összejönne” – nyilatkozta a svájci extraklasszis, aki 178 hete megszakítás nélkül vezeti a világranglistát, és sorozatban 48 meccset nyert meg füvespályán.


Nem lenne meglepetés egy újabb Federer-Nadal finálé (MTI/EPA)


A zseniális Federerről már minden szépet és jót elmondtak, álljon itt a legfrissebb nyilatkozat: “Imádom nézni a játékát, könnyed és elegáns” – mondta róla minden idők egyik legjobb teniszezője, a hétszeres wimbledoni bajnok “Pistol” Pete Sampras. Természetesen nem lesz sétagalopp a bázeli rakettművész számára a londoni menetelés. Rafael Nadal, a spanyol salakkirály éppen két hete foszlatta szét a svájci Grand Slamról szőtt álmait a Roland Garros döntőjében.

“Csodálatos idény van mögöttem, harmadszor is győztem Párizsban, ám Wimbledonnal kapcsolatban nem táplálok különösebb reményeket” – fogalmazott gyanúsan visszafogottan Nadal. “Tavaly ugyan eljutottam a fináléig, most is szeretném becsülettel megállni a helyem. Még egyszer hangsúlyoznám: Wimbledon igazából nem az én világom.”

A két klasszis mellett az amerikai Andy Roddick, az ausztrál Lleyton Hewitt és a szerb Novak Djokovic is eljuthat a csúcsra. Talán kijön végre a lépés a horvát Ivan Ljubicic számára is. A hazaiak szintén bizakodhatnak: az ifjú Andy Murray – amennyiben nem újul ki a sérülése – is vitézkedhet a honi zöld füvön. Ráférne a siker a britekre, hiszen Fred Perry 1936-os diadala óta nyeretlenek a szigetországi teniszezők.


A cseh Birnavera ellen kezd Szávay (MTI/EPA)


A hölgyeknél többesélyes a “meccs”: tavaly Amélie Mauresmo lett a bajnok, ám a francia játékos az idén hullámvölgybe került és kérdéses, hogy Wimbledonban tud-e újítani. Justine Henin bombaformában van, nagyon simán nyert Párizsban, ám a fű nem igazán a belga világa. Az orosz Marija Sarapova az utóbbi időben jobbára csak a nyögéseivel fenyegeti legnagyobb riválisait. És ott van Venus és Serena Williams, akik – ha megrázzák magukat – nincs ellenfelük a földkerekségen. Kérdés: van a kedvük, hangulatuk hozzá.

A magyar színeket a nőknél – a férfi tornán huzamosabb ideje nincs magyar – két játékos képviseli: Czink Melinda alanyi jogon, az egyre jobban formába lendülő Szávay Ágnes pedig a selejtezőből verekedte fel magát az elitmezőnybe.

Címkék: tenisz