Hídünnep és Duna Karnevál Budapesten

Tűzoltózenekar és honvéd rezesbanda, görög és olasz táncosok a Magyar Tudományos Akadémia előtti pódiumon - idén is fesztiválterep a Lánchíd, amely nyolc hétvégén minden alkalommal más karakterű ingyenes programmal várja a turistákat és a budapestieket.

Hangok, illatok és ízek kavalkádjával kezdődött a Hídünnep szombaton délelőtt. “A sokféleségbe minden alkalommal becsempészünk valami állandót, a hétvégék zenei kerete például fontos eleme az augusztus 12-ig tartó nyári fesztiválnak” – mondta az MTI-nek Koch Andrea, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. kommunikációs vezetője.

Hozzátette, hogy sok külföldi vendéggel és újságíróval állnak kapcsolatban, akik egybehangzóan állítják: Budapest jó légkörű “buliváros”. Így megvalósulni látszik a fővárosi önkormányzatnak az a szándéka, hogy Budapest az európai városok azon “klubjának” tagja legyen, mint például Lyon vagy Barcelona, amelyekben impozáns módon jelenik meg a kultúra. Budapest tegnap és ma az alcíme a Nyár a Lánchídon eseménysorozat első részének, a Hídünnepnek.

Megidézik Pest-Buda múlt századi látképét, vendégül látják a Duna-menti országok táncegyütteseit, az évszázados népi hagyományokat mutatnak be. A hídon a magyar kézművesek és népi iparművészek árulják portékáikat. Kapható a hídon fakard és vadászkés, sámándob és pöttyös bögre, görög saláta és erdei méz.

A Bárka Színház pódiuma az Alagút torkában várta a nézőket, az este fő száma a Brooklyn Funk Essentials koncertje. Az együttes különböző nemzetiségű zenészekből és költőkből ötvöződött acid-jazz, funk és hip-hop csapat. A zenekart Arthur Baker (producer) és Lati Kronlund (basszus és zenei vezető) találta ki 1993-ban. A 90-es évek közepétől a New York-i klubélet állandó szereplőivé váltak.

A Budapest Fesztiválközpont által koordinált lánchídi eseménysorozaton a Budapesti Tavaszi Fesztivál peremrendezvénye, a Fringe Fesztivál győztesei közül többen is fellépési lehetőséget kapnak.

Címkék: Magazin