Fodor a Balatont dicsérte

Mind az oxigén-, mind a tápanyag-háztartást tekintve túlnyomóan kiváló a Balaton vízminősége, és a 107 centiméteres vízállás pedig szárazabb nyár esetén is megfelelő tartós vízszintet biztosít - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter Keszthelyen, szombati sajtótájékoztatóján.

Fodor Gábor szerint a tónál regisztrált legfrissebb, június 11-i adatok is megerősítik a több évvel ezelőtt elindult kedvező folyamatokat. A Zala folyó vizét régóta “megszűrő” kis-balatoni vízvédelmi rendszer működése, a mederkotrások és a kellő csapadékhozam együttes hatásaként tartósan kiváló minőségű a “magyar tenger” vize.

Várhatóan egész nyáron a szabályozási tartományban marad a kedvező oxigén- és tápanyag-háztartású tó vízszintje – fűzte hozzá a szakminiszter. Elmondta, hogy az üdülési szezon előtt a parti sávokból összesen 120 köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze a vízügyi dolgozók, és munkájukat egy kétéltű berendezés is segítette. Kitért arra is, hogy a tavaly Kékhullám zászlót elnyert 34 strand és három vitorláskikötő tartja ezt a minősített rangot. Az összesen több mint 100 balatoni strand túlnyomó többsége is kiváló vízminőségű.

A miniszter szólt arról is, hogy a három évvel ezelőtt létrehozott négy közösségi zagytér (iszaptároló) fenntartására továbbra is nagy gondot fordítanak. A siófoki mintájára Balatonfüreden is elhelyeznek egy, a tóval kapcsolatos jellemző adatokat közlő információs táblát. Kérdésekre válaszolva Fodor Gábor elmondta: a nemzeti parkokhoz hasonlóan a balatoni, kis-balatoni övezetben is törekednek az ökoturizmus feltételeinek további bővítésére.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a Balaton vízminőség védelme még tökéletesebbé válik a kis-balatoni vízvédelmi rendszer második ütemének 2011-re történő, közel 7 milliárd forintot igénylő befejezésével.

Címkék: zöld