Minden idők legjobb filmje újra az Aranypolgár

Az Amerikai Filmintézet (AFI) egy évtizeden belül másodszor rendezett szavazást minden idők 100 legjobb amerikai filmjének listájáról, és ezúttal is Orson Welles filmje, az Aranypolgár került az élre, maga mögé utasítva A keresztapát és a Casablancát.

Az Amerikai Filmintézet filmes szakemberek, kritikusok és történészek szavazatai alapján állította össze a listát, amely teljesen terjedelmében az intézet honlapján olvasható: Az első szavazást 1998-ban rendezték, és akkor is az Aranypolgár lett az első. A szakemberek örömmel nyugtázták, hogy Orson Welles fiatalkori filmje az élen maradt, mivel jóformán mindenki korszakalkotónak tartja a médiamágnás felemelkedéséről és bukásáról szóló sötét tónusú alkotást.


A kilenc évvel ezelőtti második, a Casablanca most a harmadik helyre csúszott, míg az akkori harmadik, A Keresztapa a második helyre emelkedett.

Az első százból olyan filmek estek ki, mint a Doktor Zsivágó, amely a 39. volt, az Amadeus (53.), a Harmadik típusú találkozások (64.) vagy a Farkasokkal táncoló, amely a 75. volt a korábbi listán. A listán legtöbbet szereplő rendező Steven Spielberg 5 filmmel, míg Hitchcock, Kubrick és Billy Wilder egyenként négy filmmel szerepel.

A két legtöbbször előforduló színész a listán James Stewart és Robert De Niro öt-öt filmmel.

Címkék: Magazin