Menjek vagy maradjak – Al Di Meola vagy Ocean’s Twelve

A hétvége ismét kihagyhatatlan programokat kínál. Lesz varieté az A38-on, balettszólók a Müpában, Múzeumok éjszakája szerte az országban. Ki lehet vonulni a Lánchídra, és olyan sztárok is idelátogatnak, mint Al Di Meola vagy Tori Amos.

A hétvégén ismét találunk szabadtéri programokat, amilyen a Lánchídhoz tervezett utcai kavalkád, vagy a Bakáts téri La Mancha lovagja. Ha inkább zárt térbe vágynánk, lesz rendhagyó varieté az A38-on vagy balettelőadás a Művészetek Palotájában. Amennyiben még ennnyi lehetőséget sem akarnánk adni az esőnek, hogy elkapjon minket, akkor otthonülésre is kínálunk pár jó filmet a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

…varietémúsorra az A38 Hajóra



A Szív – Cirkusz Varieté létrejöttének története tavaly nyárra nyúlik vissza, amikor az A38 Hajón egy lazán szerkesztett emlékműsor, a HalászHajó keretei között Halász Péterre emlékeztek a rendező-színész egykori kollégái és barátai. Ennek alapjain jött létre Kari Györgyi és Can Togay rendezésében a Szív – Cirkusz Varieté, ami voltaképpen nem más, mint nagyszabású varieté, a kínai naptárra, a keleti filozófiára, és furcsa, szürrealista ötletekre hangszerelve. Egymáshoz lazán kapcsolódó jelenetek sorozata: a Változások Színpadán megjelenik a gyönyörű nő és a vonzó férfi, a zsémbes öregasszony és az angyalok, Fu Hszí császár és az ujjak bűvésze, a ritka énekesnő és az örmény harmonikás, a napozó lányok (fürdőruhában) és a hattyút táncoló esztéta (tütüben), Goethe Farkas és az Ősemberek, és ami mindezt életre kelti, a szív. Az illusztris résztvevők közt szerepel Bozsik Yvette, Xantus János, David Yengibarian és Zsidró Tamás is.

…a Ferencvárosi Ünnepi Játékokra

A Bakáts téri templom előtt felépítik évről-évre Pest egyik legnagyobb szabadtéri színpadát ahol könnyű- és komolyzenei koncerteket, táncjátékokat, balett előadásokat, az esemény zárónapján pedig szabadtéri opera bemutatót tartanak. Először 1993-ban voltak szabadtéri előadások a Bakáts téren. Akkor különböző műfajú kamara-zenei darabokat mutattak be. Az eseménynek vitathatatlan közönségsikere és nagy visszhangja volt. A jó fogadtatás, nagy érdeklődés indította el az évenkénti nyári fesztivál megrendezésének gondolatát. A július 16-áig tartó fesztivál rendezvénysorozatában hagyományosan megrendezésre kerül egy templomi koncert, egy-egy szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncert, táncjáték, vagy balett előadás, musical-, vagy rock-produkció, az esemény záró előadása a szabadtéri opera bemutató. Pénteken a La Mancha lovagja lesz műsoron.

Magyar Nemzeti Balettet nézni a Müpába

A kétrészes esten a Magyar Nemzeti Balett sztárjainak előadásában külföldi és hazai, modern és klasszikus stílusú koncertszámok váltják egymást, s mindezeket ifjú magyar koreográfusok, Kerényi Miklós Dávid, Lukács András, Andrea Merlo és Venekei Mariann kompozíciói egészítik ki. A szervezők remélik, hogy a gálaestekhez hasonló, különböző műsorszámokból összeállított est hagyományt teremt, s Magyarország első számú balettegyüttese a meglévőkön kívül új rajongókra is szert tesz.

—-Szombat, június 23.—-

…Al Di Meola koncertjére




Al Di Meola immár 25 éve van porondon, és a világ legjobb gitárosai közt tartják számon: munkásságát Grammy-díjjal is elismerték, és a rangos Guitar Magazine is számtalanszor ítélte már oda számára a “Világ legjobb gitárosa” címet. Al Di Meola stílusának sokszínűsége mindazokból a hatásokból táplálkozik, melyek a latin salsától a spanyol flamencoig, Astor Piazzola tangóitól a contemporary és fúziós jazz irányzatokig meghatározó vonulatokként épültek be korunk zenei világába. A hazánkban is rendszeresen fellépő gitárművész ezúttal egy Midsummer Night Quartet nevű formáció élén érkezik majd Budapestre, ahol egy akusztikus programot hallhatunk tőle. A Quartet dobosa a világhírű kubai kongás, Gubi Ortiz, s két olasz zenész szerepel még Meola mellett: Fausto Beccalossi harmónikán, Peo Alfonsi pedig gitáron működik majd közre.

…Lánchídi nyaralásra

A nyár legforróbb hétvégéin a Budapest egyik jelképének számító Lánchídon az autóforgalom átadja helyét a gyalogosoknak, babakocsiknak, görkorcsolyázóknak, bámészkodóknak. A híd két végén, árnyat adó napernyők alatt vendéglátó pavilonjaink várják látogatóinkat hűsített italokkal, egy-egy nemzet konyháját jellemző finom ételekkel. A hídon a magyar kézművesek és népi iparművészek színe-java árulja portékáját, nem csak turistáknak. Az utcai mutatványosok, utcazenészek szinte észrevétlen, de nagyon fontos kellékei egy nagyváros hangulatának. Minden hétvégén más-más meglepetéssel szolgálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: lesznek akrobaták és tűzzsonglőrök, buborékfúvók és sárkányeregetők, hangszerek bemutatója és portrérajzoló, körtemuzsikás és tangóharmonikás. Lehet történelmi háttérben, vagy fura figurákkal fényképezkedni és modern kétkerekűt bérelve messzebbre elkalandozni, majd visszajönni koncertet hallgatni, vagy egyszerűen csak a város közepén szabadban lenni.

…Múzeumok éjszakájára

A Múzeumok Éjszakája program lényege, hogy 1200 forintos felnőtt és 600 forintos gyermekjegy ellenében az egész éjszaka folyamán lehet minden, részt vevő budapesti múzeum programját megnézni, és ingyen lehet utazni a BKV múzeumbuszain is. Európában több mint 1500 múzeum csatlakozott a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet a legtöbb országban május 20-án, tartottak, ezzel szemben Magyarországon Szent Iván éjjeléhez kötik a rendezvényt, így idén praktikus okokból egy nappal korábban 23-án szombaton tartják. Az 1200 forintért kaphatunk némi erotikát a Bajor Gizi Múzeumban, megnézhetjük India magyar festőnőinek képeit, a katonakórházat a Vár alatt, ugrálhatunk a tűz fölött a Vajdahunyad váránál, legálisan juthatunk be a nemzeti bankba, de Miskolcon, Debrecenben és persze még az ország rengeteg kiállítóhelyén akad még látnivaló.

—-Vasárnap, június 24.—-

…a szentendrei nyárra

Szentendre több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb rendezvénye igazi összművészeti fesztivál. Két hónap alatt, június végétől augusztus végéig a művészet valamennyi műfajában számtalan programot kínál a városba érkezőknek és a helybelieknek. Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai a nyári hétvégeken színházi előadásoknak, koncerteknek, filmvetítéseknek, kiállításoknak, gyerekprogramoknak és hagyományőrző eseményeknek adnak otthont. A vasárnap induló és augusztus 25-ig tartó fesztiválon a 150 esemény javát az évről évre visszatérő programok adják szabadtéri színházi előadásokkal jazz és folk estekkel. Most vasárnap a Művészet Malomban szent Iván éjjelén táncjáték lesz Shakespeare műve alapján a Merlin és a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős zenés-színész osztályának előadásában.

…Tori Amos-koncertre




A hölgy számait nem játsszák a slágerrádiók napi rotációban, mégis eljutnak a számai azokhoz, akik kíváncsiak rá, a lemezeiből ugyanis 12 millió fogyott, amely már elég komoly számot jelent a zeneiparban. Az énekesnő 1963-ban született, mint Myra Ellen Amos. Két és fél éves volt, amikor először zongorához ült, ötéves volt, amikor elkezdett instrumentális darabokat komponálni és 9 éves volt, amikor már szöveget is írt a darabjaihoz. Ötévesen már felvették egy konzervatóriumba, de csak 14 éves korára figyeltek fel rá, amikor megnyert egy tehetségkutató versenyt. A kilencnvenes évek elején vált igazán híressé. Bár soha nem bérelt állandó helyet a bulvárlapok címlapján jó pár kislemezefeljutott a slágerlisták előkelő helyére, így a Crucify, a Silent All These Years, a Cornflake Girl, a Caught A Lite Sneeze, a Professional Widow, a God”, a Playboy Mommy vagy A Sorta Fairytale.

—-… Piafra, kiállításra—-

…moziba

Piaf

A kuplékirálynő közkedveltségét (és mélységekben és magaslatokban egyaránt bővelkedő, „filmszerű” életét) jellemzi, hogy eddig vagy egy fél tucat film készült róla és vele, olyan rendezők keze alól, mint Jean Renoir (Mulató a Montmartre-on) és Claude Leloluch (Edith és Marcel). Az 1915-ben született (és 1963-ban elhunyt) sanzonistennő filmportréja Franciaországban ötmillió nézőt vonzott eddig, ami olyan közönségfilmekre jellemző, mint az említett Taxi-kvadrológia. Könnyűszerrel mondhatnánk, az érdeklődés az énekesnő ikonstátusának köszönhető, hiszen ha Franciaországról van szó, a világ polgárjainak az Eiffel-torony mellett másodiknak az ugrik be, hogy „Milord” vagy, hogy „Non, je ne regrette rien”. Azaz Piaf valamelyik slágere. Valójában azonban sokkalta inkább az a jól ábrázolt drámai kettősség – ha úgy tetszik: izgalom – vonzza a közönségtekintetet, ami ebben a filmben, mint ahogy a dalos-nő életében feltárult. Fény és árnyék, siker és csillogás, boldogság és teljes reményvesztettség.

… kiállításra

Párizs magyarul



Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Mai Manó Galériában André Kertész, Marton Ervin, Reismann János és mások fotóiból. A szervezők azoknak a művészeknek a Párizsról készült alkotásaiból válogattak, akik úgy gondolták, „emberi, művészi fejlődésük, kiteljesedésük, létük, szabadságuk megélése, az elviselhetetlen nyűgöktől való megszabadulásuk színtere, elengedhetetlen feltétele a francia főváros” – írja a kiállítás kurátora.

bővebben>>


—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, június 22.
23:30
m1

Halálkanyar

Oliver Stone filmjében ismét parádés a szereposztás: Sean Penn, Jennifer Lopez, Nick Nolte, Claire Danes, Joaquin Phoenix, Jon Voight, Billy Bob Thornton, jött össze egy fordulóra. A filmben Bobby Cooper Las Vegas felé autózik, hogy kipróbálja szerencséjét, és kifizesse egy tartozását. A sivatag közepén, egy benzinkútnál lerobban az autója, s nem akad senki, aki meg tudná javítani. Bobby bekutyagol hát a közeli kisvárosba, hogy ott keressen egy szerelőt. Bár ne tenné! Ebben a városban mindenki defektes: a férfinak idővel kezd úgy tűnni, mintha valamelyik elmegyógyintézet egy, a sivatagba kihelyezett osztályára került volna. Bobby mihamarabb elhúzná a csíkot, de nem teheti: a városka foglya marad. Azt hiszi, ennél rosszabbra már nem fordulhatnak a dolgok, amikor találkozik a különös Jake-kel, aki nem hétköznapi ajánlattal lepi meg: arra kéri, hogy Bobby – jó pénzért – ölje meg a feleségét, Grace-t. Bobby elvállalja a feladatot, de amikor megismerkedik a vonzó Grace-szel, váratlanul újabb megbízatást kap.


Szombat, június 23.
20:35
m2

Szigorúan ellenőrzött vonatok

Hrabalnak ezt a könyvét akárhányszor el lehet olvasni, akárcsak az ebből készült Menzel-filmet. Milos a II. Világháború közepette nem hőssé akar válni, csak a már kínossá vált szüzességét szeretné elveszíteni. Segédtisztként dolgozik egy kisváros állomásán, ahol hiába húznak el a front közeledtével mind szigorúbban ellenőrzött vonatok, a dolgozók élik megszokott életüket. Tapicska forgalmista az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírász lány meztelen ülepét. “Erkölcsi fertő, átkozott erotikus évszázad!” – feddi meg őket a főnök, akit csupán a galambtenyészete érdekel. Milos mindeközben ejaculatio precox-szal küzd, felvágja ereit, azután szerelembe esik egy kalauznővel, de nem hálhatják el az első éjszakájukat, mert egy szerencsételen véletlen folytán a fiú mégis a háború aktív részesévé és elszenvedőjévé válik…

Vasárnap, június 24.
20:00
RTL Klub

Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét




Steven Soderbergh vélhetően a trilógiává bővült sorozattal keresi meg a pénzt a jobb filjeire, de azért az Ocean’s sorozaton sincs mit szégyellnie. Természetesen a lényeg a legdrágább sztárok (George Clooney, Julia Roberts, Andy Garcia, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Vincent Cassel, Matt Damon, Bruce Willis, Peter Fonda) jutalomjátékán van. A jó szakemberek vonzzák egymást. Ocean (George Clooney) nem sokkal azután, hogy kiengedték a börtönből maga köré gyűjtötte a világ legjobb betörőit, tolvajait és szélhámosait, hogy ők tizenegyen kirabolják egy jól őrzött Las Vegas-i kaszinó páncéltermét – és mellesleg Ocean visszaszerezze egykori szerelmét (Julie Roberts), aki akkoriban éppen a kaszinó tulajdonosával (Andy Garcia) élt. A csíny tökéletesen sikerült, az akció után a banda tagjai jó útra tértek, de ez majdnem olyan komoly kihívásnak bizonyult, mint a rablás maga…

Címkék: Magazin