Nem várható szmogriadó

A kánikula ellenére jelenleg nem kell szmogriadóval számolni, pedig a nyári melegben általában romlik a levegő minősége.

A hosszan tartó napsütés és csekély légmozgás következtében megemelkedik a felszín közeli ózonkoncentráció a nagyvárosokban és környékén. Ez a jelenség most is megfigyelhető, ám a légszennyezettség a határértékeket nem lépi át egyik mérőállomásnál sem – mondta el Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) főosztályvezetője.

Magyarázata szerint hiába tart a meleg hetek óta, a felhős égbolt és az enyhe légmozgás miatt mégsem gyülemlett fel a levegőben a kipufogógázokból a napsugarak hatására keletkező ózon. Szmogriadó elrendelése, illetve az azt megelőző tájékoztatás kötelezettsége Európában nyáron általában az ózonszennyezésekhez kötődik.

Az előírások szerint amennyiben egy városban három órán keresztül több levegőtisztaság-mérő állomáson is 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mérnek, akkor az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy az érzékenyebb emberek megelőzhessék panaszaikat.

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha 240 mikrogrammot is meghaladja a koncentráció. Ekkor általában forgalomkorlátozásokat vezetnek be a településeken. A csütörtöki napon a legmagasabb ózonkoncentrációt Dorogon mérték, 99 mikrogrammot. Szmogriadót ózon miatt eddig még nem rendeltek el Magyarországon.

Címkék: tech