Indonézia is elítéli Rushdie lovaggá ütését

Indonézia is csatlakozott csütörtökön az iszlám megsértésével vádolt Salman Rushdie indiai-brit író nagy-britanniai lovaggá ütése miatt tiltakozó muzulmán országokhoz.

“Ez a brit lépés nem szolgálja a kultúrák és vallások közti megértés légkörét” – vélekedett Hassan Wirajuda indonéz külügyminiszter. Csütörtökön újabb elítélő nyilatkozatot adott ki az egyiptomi parlament, amely már szerdán is hangot adott rosszallásának. “Rushdie kitüntetése az iszlám újabb megsértése. Londonnak újra kell gondolnia a dolgot, ha el akarja kerülni, hogy britellenes érzelmek hulláma söpörjön végig a muzulmán világon” – áll a kairói törvényhozók nyilatkozatában.


Egy pakisztáni tartományi parlament elnöke egy nyilvános vitában egyenesen az író meggyilkolására szólította fel a muzulmánokat. “Minden istenkáromlónak halállal kell bűnhődnie. Része vallásunknak, hogy mindenkit megölhetünk, aki megsérti Mohamed prófétát” – mondta Afzal Száhi, Pandzsáb tartomány parlamentjének elnöke.


Az indiai-brit író 1989-ben megjelent regénye, a Sátáni versek világszerte felháborodást váltott ki a muzulmánok körében, mert sok muszlim érzi úgy, hogy e mű sérti vallását.

Címkék: Magazin