Importszemét: „vissza a feladónak”

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Komárom-Esztergom megyei Ácsról szerdán indítja útnak az első két kamiont, amely a Németországból származó illegális szemétbálákat viszi vissza Németországba.

Az elkövetkező héten összesen 350 tonna, Baden-Württenberg-ből származó hulladékot szállítanak vissza a „feladónak”. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium reményei szerint szeptemberig az illegálisan Magyarországra került német szemét több mint fele kerül vissza Németországba.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a 4100 tonna németországi hulladékból 1800 tonna országból való kiszállítására adott már engedélyt. Az ország 19 helyszínén talált szemétbálák közül 3200 tonna származik Baden-Württembergből, 900 tonna pedig Bajorországból.

A baden-württembergi szemét elszállításáról teljes mértékben, a bajorországinak pedig továbbra is csak a kétharmadáról született megegyezés.

A fennmaradó 300 tonna sorsáról, illetve az elszállítás finanszírozásáról még nincs egyetértés. A német tartományok a költségek közös fedezését szeretnék. Magyarország álláspontja az ügyben az, hogy az egész hulladékmennyiséget vissza kell szállítani, mégpedig német költségen. Sigmar Gabriel német szövetségi környezetvédelmi, természetvédelmi és reaktorbiztonsági miniszter korábban Budapesten az MTI-nek válaszolva ugyanezt a véleményt hangoztatta.

Címkék: zöld