Vettel minden idők legfiatalabb pontszerzője

A 19 éves és 11 hónapos német Sebastian Vettel a Forma-1 történetének legfiatalabb versenyzője, aki világbajnoki futamon pontot szerzett.

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

A BMW-Sauber csapatában a lengyel Robert Kubicát helyettesítő német pilóta vasárnap Indianapolisban élete első vb-futamán a nyolcadik helyen végzett az Egyesült Államok Nagydíján, teljesítményéért egy pontot kapott. Vettel hétfőn kijelentette, a többi versenyen is szeretne rajthoz állni, a BMW azonban kitart Kubica mellett.

“Bár a rajt után hibáztam, hiszen levágtam egy kanyart és a pálya elhagyásával sok időt vesztettem, utána viszont jól ment az autózás” – mondta Vettel. “Fantasztikus élmény volt a futam, ezután gondolom érthető, hogy nem szeretném kívülről nézni a többi versenyt. Rengeteget tanultam, úgy érzem, visszalépés lenne számomra, ha csak tesztpilótaként számítanának rám a továbbiakban is a csapatnál.”


Vettel marad egyelõre tesztpilóta (vezess.hu)


“Mindenkinek megvan a saját feladata a BMW-nél” – jelentette ki Mario Theissen csapatfőnök. “Ha Robert felépül, akkor visszaül az autóba. Sebastian tényleg jó teljesítményt nyújtott, egy rutinosabb pilóta jobban felmérte volna a helyzetet a rajt után és nem ment volna le a pályáról. Ennek ellenére elégedettek voltunk Vettellel, jó tudni, hogy bármikor számíthatunk rá, de ettől ő továbbra is a tesztpilótánk marad.”

Vettel hivatalosan a Red Bull versenyzője, csapata azonban 2009-ig kölcsönadta őt a BMW-Saubernek. Dietrich Mateschitz, a Red Bull főnöke a vasárnapi verseny után azt mondta: ha a fiatal versenyző fejlődése nem törik meg, akkor komoly esélye van arra, hogy 2009-ben a csapat egyik pilótája legyen.

Vettel azért állhatott rajthoz Indianapolisban, mert Kubicát a Kanadai Nagydíjon szenvedett súlyos balesete után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) orvosai nem engedték elindulni Indianapolisban. A következő világbajnoki futamot, a Francia Nagydíjat július 1-én rendezik. Kubicának előtte ismét át kell esnie a FIFA orvosainak vizsgálatán. Ha ismét nem kap rajtenegdélyt, akkor megint Vettel helyettesítheti. Az ifjú német pilóta erre legfeljebb öt százalék esélyt lát.

Címkék: autó-motor