Sir Rushdie sérti a muzulmánok érzéseit

Pakisztán hétfőn a muzulmán érzések megsértésének titulálta és elítélte Salman Rushdie író hét végi nagy-britanniai lovaggá ütését; az iszlámábádi kormány vallásügyi minisztere szerint a kitüntetés öngyilkos merényletek igazolásául szolgálhat.

“A Nyugat folyvást azon tűnődik, honnan gyökeredzik a(z iszlamista) terrorizmus. Az efféle cselekedetek jelentik a gyökerét – mondta Mohammed Idzsáz ul-Hakk vallásügyi miniszter az iszlámábádi parlamentben. – Ha valaki Mohamed próféta becsületének védelmében felrobbantana egy testére erősített pokolgépet, jogosan tenné ezt, hacsak a brit kormány nem kér bocsánatot, és nem vonja vissza a sir címet (Rushdietól)” – tette hozzá. A tárcavezető azt is fölvetette, hogy a muzulmán országoknak meg kellene szakítaniuk a diplomáciai kapcsolatot Nagy-Britanniával.

A pakisztáni parlament a nap folyamán Rushdie lovaggá ütését elítélő nyilatkozatot fogadott el, és az ország két városában is tüntettek a kitüntetés ellen az egyik pakisztáni vallási párt diák tagjai. Előzőleg, vasárnap Irán is hivatalosan tiltakozott Londonnál, az iszlám értékek megsértésével vádolva a brit vezetést a lovaggá ütés miatt.

Szombaton, az idén 81 esztendős II. Erzsébet angol királynő születésnapjának ünnepén többek között Salman Rushdiet, a Sátáni versek című – a muzulmánok körében világszerte fölháborodást kiváltó – regény szerzőjét is kitüntették lovagi címmel. A kedden 60. életévét betöltő írót 1989-ben megjelent műve miatt az iszlám megsértésével, istenkáromlással vádolták meg, s a néhai iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah vallási rendeletben halálos ítéletet mondott ki rá.

Címkék: Magazin