A Finito lett a POSZT legjobb darabja

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) szombati díjkiosztóján az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Pesti Színház aratott a fővárosiak közül, a vidékiek közül az egri Gárdonyi Géza Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház kapott díjakat. Az előadásokról többször kivonult a közönség.

A Magyarország legnagyobb színházi eseményének tartott találkozón három fővárosi teátrum az elismerések majdnem háromnegyedét söpörte be rendezvényeit záró szombati díjkiosztón a baranyai megyeszékhelyen.

Örkény, Katona, Pesti

A zsűrik értékelése alapján a budapesti Örkény Színház Tasnádi István: Finito című darabjával a legjobb előadás, női főszereplő (Für Anikó), férfi epizódszereplő (Debreczeny Csaba) és jelmez (Izsák Lili) díját vihette haza.

Jordán Adél a legjobb női alakítás díját kapta, melyet édesanyja, Lázár Kati vesz át Jordán Tamástól (Fotó: MTI)



A budapesti Katona József Színház Zsámbéki Gábor – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája című előadásáért a legjobb rendezés, díszlet (Khell Csörsz) díját kapta, továbbá ebben a darabban volt a legjobb női alakítás (Jordán Adél), a legnagyobb művészi teljesítmény (Máthé Erzsi) és itt játszott a legjobb női epizódszereplő (Fullajtár Andrea) is.

A budapesti Pesti Színház Vintenberg-Rukov-Hansen: Az ünnep című előadásában lépett színpadra a legjobb férfi főszereplő (Kamarás Iván), valamint a legjobb 30 év alatti színésznő (Danis Lídia).

A kaposvári lett a legjobb társulat

Az egri Gárdonyi Géza Színház Martin McDonagh: A párnaember című produkciójában láthatta a közönség a legjobb férfi alakítást (Mészáros Máté) és a legjobb 30 év alatti színészt (Schruff Milán).

Ugyancsak két díjat kapott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Visky András: Hosszú péntek – rendezte Tompa Gábor című drámájával. A társulat közönségdíjat, Visky András pedig a szakmai zsűri különdíját vehette át szerzői-dramaturgiai munkájáért.

A legjobb társulatnak járó kitüntetés a kaposvári Csiky Gergely Színházé lett, amely Mohácsi István – Mohácsi János – Kovács Márton: 56 06 /őrült lélek vert hadak című alkotását vitte színre Mohácsi János rendezésében.

Tiltakozás Balázs Péter ellen


A magyar színházi világ legnagyobb eseményének 14 versenyelőadását Dömölky János filmrendező választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett 120 darab közül. A tíznapos fesztivált emellett kétszáz úgynevezett off-program, azaz koncertek, kiállítások, közönségtalálkozók, felolvasó estek és táncprogramok színesítették.

Spilák Klára, a rendezvény sajtószóvivője a fesztivált az MTI-nek értékelő nyilatkozatában azt mondta: “rendkívül fontos találkozót zárunk, amely ugyanakkor minden eddiginél jobban megosztotta a szakmát és a nézőközönséget”. Hiller István kulturális miniszter az idei POSZT-on jelentette be, hogy a fesztiválnak a következő években garantált költségvetése lesz, és ez volt az a találkozó, ahol a résztvevők nyílt levélben tiltakoztak a szolnoki Szigligeti Színház új igazgatójának megválasztása ellen, mert úgy vélték, minden szakmai szempontot mellőző döntés született.

Telt ház és kivonulás

A versenyelőadások tekintetében idén volt a legszubjektívebb a válogatás. A darabok egy része komoly szakmai kritikákat kapott, nem igazán szolgálták ki a közönség igényeit, ezért sokan egyszerűen felálltak és otthagyták az előadásokat.

A jegyek nagy része már a május eleji pénztárnyitást követő néhány napban elkelt, így a legtöbb előadást telt ház előtt kezdték el játszani, s a pécsi szállodák, éttermek is megteltek vendégekkel.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, ebből nyolc és félezren láthatják a versenyprogram előadásait, de a szervezők pontos idei adatokkal csak később szolgálnak.

Címkék: Magazin