Felemás animációs siker Annecyban

Az animációs filmek legfontosabb nemzetközi fesztiválján egy magyar alkotó, nem Magyarországon készült diplomamunkája nyerte a zsűri különdíját. A franciaországi Annecyba idén hat magyar alkotás kapott meghívást.

Bánoczki Tibor Tejfogak című 10 perces animációs filmjét Nagy Britanniában a National Film And Television Schoolon készítette vizsgafilmnek, és ennek megfelelően a diplomamunkák között szerepelt a versenyben. A történet egy kissrácról szól, aki nővére után lopakodik a kukoricamezőre, ahol a lány egy találkára szökik ki.

Részlet a díjnyertes filmből:

Milk Teeth – film clip

Add to My Profile | More Videos

Június 11 – 16. között Annecyba a nagyvilág animációs filmtermése közt hat magyar alkotást is meghívtak. A különböző animációs technikákkal készült művek seregszemléjére több, mint 2000 nevezés, azaz 260 órányi film érkezett idén, melyből végül 224 kapott lehetőséget a bemutatkozásra – derült ki a Filmunió közleményéből.

A Kecskemétfilm stúdióban készült Jegyzőkönyv. – Mansfeld Péter emlékére című szénrajz animáció indult magyar színekben a rövidfilmek versenyében. Szilágyi Varga Zoltán képzőművész, grafikus, filmalkotó hét és fél perces műve az 1959. március 21-én történteket idézi meg: ezen a délelőttön végezték ki, alig néhány nappal 18. születésnapja után a még 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló szenvtelen jegyzőkönyv. A Jegyzőkönyv… világpremierje a berlini filmfesztiválon volt februárban.

A TV-sorozatok versenyébe Nagy Lajos két munkája is meghívást nyert: A világlátott egérke / Rokoni pártfogás című mű, melyet Szilágyi Varga Zoltánnal együtt jegyez, valamint a Magyar népmesék sorozatból A víz tündére. Mindkét alkotás a Mikulás Ferenc vezette Kecsekmétfilm stúdióban készült. Szilágyi Varga Zoltán és Nagy Lajos személyes részvételével vetítik a filmeket Annecy-ban.

Az hazai egyetemisták vizsgafilmjei között is találkozhatunk egy magyar alkotóval idén: Ducki Tomek Életvonal című munkája indul a legfiatalabbak versenyében. Kali Gergely Moment című rövidfilmje az Annecy-i fesztivál panoráma programjába volt látható, míg Alekszejev Alekszej Mondókák című hétrészes sorozata a “TV specials” versenyben.

A fődíjat az Annecy Kristályt idén Suzie Templeton Peter & the Wolf című műve nyerte, amely brit-lengyel koprudukcióban jött létre.

Címkék: Magazin