Várhidi: igenis lehet jó csapatunk!

A szövetségi kapitánynak az utóbbi két Európa-bajnoki selejtező sima vereségei sem szegték kedvét, Várhidi Péter továbbra is hisz abban, hogy két-három év múlva jó lesz a magyar labdarúgó-válogatott. Persze az edző már látja a hibákat, és el is mondja az FN-nek.

Kapcsolódó linkek
foci.lap.hu
sport.lap.hu

– Két nagyon sima vereség után megkerülhetetlen a kérdés: most ott tart a válogatott, ahogy azt fél évvel ezelőtt, a kinevezésekor eltervezte?

– A kinevezés utáni első sajtótájékoztatón is elmondtam – vissza lehet keresni –, hogy az első esztendőben az a feladatunk, hogy a fiatalítás elvét követve megtaláljuk a gerincét egy olyan magyar válogatottnak, amely hosszú távon fel tudja venni a versenyt akár a legjobbakkal is, és az eredmény másodlagos. Ezt követően kerestem azt a harmincöt játékost, akikkel ez a terv megvalósítható. Ma már leszűrhető, hogy ami jól működik a velünk azonos szinten álló csapatok ellen, az a minőségi ellenfelekkel szemben sajnos még kevés. A tisztánlátáshoz egyébként kellett az utóbbi két Európa-bajnoki selejtező, ezek ugyanis kristálytisztán megmutatták: nem tartunk ott, ahol szeretnénk.

– Szintén megkerülhetetlen az a számtalan kritika, amit a görögök és a norvégok elleni meccsek után kapott. Az egyik legvelősebb úgy szólt, hogy ennek a csapatnak sem jelene, sem pedig jövője nincsen.

– Ezt nem tudom, miért írták.

– Jogtalannak érzi ezt a felvetést?

– Nyilvánvaló, hogy elégedetlenek mindig lesznek, persze azért azt is látni kell, hogy a csapatépítés hosszú folyamat annak a 35 játékosnak, akikről fentebb beszéltem. A zöme tapasztalatlan nemzetközi szinten, így korai még egységes futballt elvárni a csapattól, főképp a minőségi együttesek ellen. Ráadásul az Eb-selejtezők előtt kevés meccset játszott a válogatott, és csak az utóbbi kettőn állt így fel. Természetesen magam is látom a hibákat.

– Kíváncsian hallgatom…

– Változtatásra lesz szükség, előfordulhat személyi változtatás is, de az biztos, hogy minőségi, ha úgy tetszik, erősebb együttesek ellen más szerkezetben kell majd játszanunk. A középpálya és a védelem stabilitására kell leginkább odafigyelnünk, erre a görögök és a norvégok elleni meccs hívta fel a figyelmet. Ellenük tudtuk igazán leszűrni azt, hogy jelenleg hol tartunk, illetve miben kell javulnunk.

– Apropó középpálya! Kapott hideget-meleget, amiért ezt a csapatrészt dicsérte a görögök elleni mérkőzés után, tegyük hozzá: azért nem véletlenül…

Berzi Sándor egyelőre hallgat

Lapunk megkereste a hétfői elnökségi ülés másik főszereplőjét, a menesztett egykori főtitkárt, Berzi Sándort is, ő azonban még nem kapta kézhez a meghallgatásáról szóló jelentést, ezért egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A 2004/2005-ös időszak szabálytalansági miatt az APEH kamatokkal együtt százmillió forintos hiányt állapított meg az MLSZ-nél, amiért Berzi tették felelőssé az ülésen. A jelenlegi nemzetközi igazgatótól ígéretet kaptunk arra, hogy amint megkapja a dokumentumot, a rendelkezésünkre áll.

Azt mondtam, hogy helyenként létszámfölényt sikerült kialakítanunk a pálya közepén – más kérdés, hogy nem tudtunk élni ezzel – és nem azt, hogy a középpályássor jól játszott. Visszanézve a meccseket, átgondolva, hideg fejjel értékelve a történteket úgy látom, nem volt meg az a szerelőkészség és gyorsaság, ami kellett volna. Ezért is említettem például, hogy más szerkezetben is tudnunk kell majd játszanunk, hogy máskor az ilyen találkozókon eredményesebbek legyünk. Ez akár önkritikának betudható, bár eddig sem mondtam mást.

– Ugye ön a fiatalítást tűzte a zászlajára a decemberi kinevezésekor, és az első meccsén, Kanada ellen valóban ifjú csapat szerepelt, ugyanakkor a norvégok ellen már közel 25 év volt az átlagéletkor.

– Ezzel a kérdéssel sokszor találkozom, de ne feledjük el azt sem, hogy 2007-ben egy évvel idősebbek lettek a játékosok. Ez a mostani egy olyan csapat, amely három-négy év múlva is együtt játszhat majd. Persze elképzelhető, hogy közülük nem mindenki jut el a célig, azaz lehetnek olyanok, akik nem futnak be olyan pályát, melyet tehetségük alapján megérdemelnének, s ezért kikopnak csapatból. De hangsúlyozom, akikkel most számolok, azok az ország 35 legtehetségesebb labdarúgói…

– Frappáns a válasza, de Hrepka, Vass vagy Németh Krisztián mintha már most kezdenének kikopni.

– A felsoroltak a keret tagjai.

– Csak hát nem játszanak…

– Erre az a logikus magyarázat az, hogy a játékosoknál előfordulhatnak formaingadozások, nem beszélve arról, hogy a magyar bajnokságban játszó labdarúgók még nincsenek azon a szinten, mint a légiósok: utóbbiak azért még erőteljesebb futballra képesek. Ami a többieket illeti: Vass nem kapott szerepet a felnőttek között a Stoke Cityben, Filkor pedig még mindig az Inter tartalékcsapatában játszik, és ezt azért figyelembe kell venni.

– És itt van a Huszti-ügy. Tisztázzuk, önnek mit mondott a Hannover labdarúgója, amikor elhagyta a válogatott edzőtáborát?

– Azt, hogy már kezdőként sem tudna segíteni, de ezt közleményében is leírta. Amikor elment, még nem is hirdettem ki a kezdőcsapatot…

– Jogosnak érzi a büntetését?

– Azzal, hogy fogta magát és elment az edzőtáborból, fegyelmi vétséget követett el, ha úgy tetszik, cserbenhagyta a csapatát, és innentől kezdve ez már fegyelmi ügy. A büntetését a magam részéről igazságosnak tartom. Ha marad, kezdőként vagy csereként egészen biztosan lehetőséget kapott volna úgy Görögországban, mint Norvégiában. Huszti értéke a magyar labdarúgásnak.

– Még mindig tartja, hogy ebből keretből két-három év alatt jó csapat válik.

– Azt várom, hogy a tizenéves tehetségek idővel mind több lehetőséget fognak kapni a saját csapatukban, ezáltal kialakul egyfajta versenyhelyzet, amelynek a nemzeti együttesünk eredményességben látja majd hasznát.

– Egyszavas választ kérek: lesz jó csapatunk?

– Igen!

Címkék: foci