Tehenek után jönnek a designkukák

Szeptembertől Budapest közterületein állítják ki azokat a műanyag köztéri kukákat, amelyek alkotóik jóvoltából elsődleges funkciójuk mellett művészeti tárggyá váltak. A designkukákat addig is a Sparks Galériában tekinthetik meg az érdeklődők.

A “Művészi kuka projektet” a Galéria hirdette meg márciusban. Olyan átalakításokat vártak a szervezők, amelyek érdekessé, meghökkentővé varázsolják a kukákat, és egyben arra hívják fel a járókelők figyelmét, hogy ügyeljenek környezetük tisztaságára. A művészek festhették és bizonyos mértékig át is alakíthatták a szemeteseket, úgy, hogy funkcióját továbbra is betöltsék és a szokott módon rögzíthetők legyenek. A felhívásra érkezett 69 pályaműből tizenötöt választott ki a zsűri. Az elkészült alkotásokból nyílt augusztus 25-ig tartó kiállítás a Sparks Galériában.


A művészi kukákból másolat is készült, ezeket hamarosan az ország különböző területein – például a Művészetek Völgyében – mutatják be a kihelyezésig. Szeptemberben Budapest köztereire kerülnek az ékes szemetesek másolatai, a valódiakat pedig elárverezik.

Sörnyitó és felhőmintás kuka

Az egyik nyertes, Bojti Márton, kukájának hatalmas ajkakat tervezett, amelyek a szemétzabáló figuráját hívhatják életre, bár a csillogó ajkak sokaknak valószínűleg másfelé terelik a gondolatait. Vékony Andrea szemetesében szomorú arcú emberke ül, aki elcsigázottan válogatja külön a csikket a műanyagflakontól, a csutkát a kólásdoboztól.

Abonyi Alma gyöngyökkel borította, Babos Zsili szecessziós növényvariációkkal, Baráth Áron felhőmintával pingálta tele a kukáit. A Nincs mese elnevezésű újragondolt kukát akrill festékkel, népmesei motívumokkal ékesítették alkotói. Egy másikat bevásárló kocsivá alakítottak. (Mindkét kuka a DOS csoport munkája.) Váró Péter Throat trash nevű alkotására tölcsérszerű, hatalmas nyílást tervezett, ráadásul a kuka nemcsak szemét tárolására alkalmas, hanem sör- vagy üdítőnyitásra is, sőt köszönömöt mond, ha valaki beledobja a hulladékot.

Tehenek, kukák, konténerek

A Sparks Galéria kezdeményezése abba a sorozatba illeszkedik, amely a műteremből az utcára viszi a kortárs képzőművészetet. Korábban ilyen volt a Cowparade, amikor életnagyságú teheneket alakítottak át művészek fura szobrokká, vagy a Pont:Itt:Most című pályázat, amely provokatív, a járókelőket megszólító köztéri alkotásokat helyezett ki az utcára. Az évente megrendezett design-heteken szintén volt ehhez hasonló kezdeményezés, utoljára például a konténerkiállítás.

Címkék: Magazin