Menjek vagy maradjak – POSZT vagy Sörgyári Capriccio

Beindult a fesztiválszezon: a hétvégén dübörög a POSZT, Debrecenben pulykafesztivált tartanak. Újabb világsztárok érkeznek Budapestre, konkrétan a Nas-Kelis házaspár, akik egy napon koncerteznek, de két helyszínen. A Honvéd Férfikórus is készül valamire. Programajánló.

Pécsre kéne menni vagy Debrecenbe. Utóbbiba pulykakast venni, vagy enni, esetleg csak a Pulykafesztivál programjait látogatni. Pécsett pedig a színház honi legfontosabb eseménye zajlik mostanában, a POSZT. Ez még nem minden, a francia Be Trash Familyval partyzhatunk, elmehetünk a Kelis bulira, vagy férjének, Nasnak a hip-hop koncertjére.
Ha van olyan, akit mindez nem csigáz fel, és otthon marad, a tévéműsorok közül kell választania. Ebben is segítünk.
Kérdés, amit fel kell tenni: menjek vagy maradjak?


menjek …

péntek, június 8.

… színházi fesztiválra Pécsre


A POSZT a magyar színház legfontosabb ünnepe, Pécs város egyik legfontosabb rendezvénye hét éve. A közönség számára színházi fesztivál, a színházi szakma képviselőinek találkozási lehetőség. Idén 13 társulat – köztük két határon túli – 241 színésze, 23 előadásban 57 és fél órát tölt a színpadon. Hét kortárs – köztük öt magyar – szerző művét láthatja a közönség. A hivatalos versenyprogramon kívül zajlik egy „OFF Fesztivál” is, ahol 36 helyszínen, még 162 újabb rendezvényre kerül sor.
Pénteken két darabot mutatnak be a versenyprogramban: az 56 06/őrült lélek vert hadak című, korábban nagy vihart kavart kaposvári előadást, és Háy János: A Senákját.

bővebben>>

… Be Trash Family partyra a Mokka cukába


A szabadtéri Lollipop extra party sztárvendége a francia Be Trash Family lesz, amely – saját bevallásuk szerint – elektronikus-zene-bolond dj-k, vj-k, divattervezők gyülekezete, egy amolyan multi-art formáció. A csapat fellépése szenzációszámba megy hazájában, Bordeauxban és külföldön is egyre népszerűbbek. A zenéről négy különböző ízlésű DJ gondoskodik, a zenei stílusok (electro, electro-punk, tech-rock, ghetto-drum, breakbeat, nu-house) egyetlen hatalmas energiamasszává gyúródnak a kezük alatt.

… Zuboly koncertre az A38 Hajóra


A napokban jelent meg „Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekarának”, a Zuboly zenekarnak első albuma, az Értem a kujonságot. Hogy ez mit jelent, és mennyire értik, az kiderül a lemezbemutatón péntek este. A Zuboly tagjai 2004. őszén kezdték el közös munkájukat. A csapat az opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika, nagybőgő és a modern nagyvárosi folklór elemeit építi zenéjébe.

—-szombat, június 9.: Kelis, Nas, Honvéd férfikar, POSZT—-

… a Kelis-Nas házaspár koncertjeire a Syma csarnokba és az Events Hallba


Napjaink legjobb és legszebb r&b énekesnője Kelis az Electronic Beats festival keretében lép fel a Syma csarnokban. Férje, a hip-hop király Nas ugyanekkor az óbudai szigeten nyomja. Bizony választani kell, melyik családtagot hagyjuk ki ezen az estén. Kelis mellett szól, hogy gyönyörű, Kelis Was Here című albumát Grammyre jelölték és, hogy a fesztiválon fellép még a chicagói house-színtér második hullámán kiemelkedett DJ-producer, Felix da Housecat és a magyar Neo is.
Nas viszont nemrégiben megjelentette a Hip-hop is Dead-et, ami a műfaj legjobb anyaga az utóbbi időkben (tehát cáfolja a saját címét, ugye).

… a Honvéd Férfikar előadására a Millenárisba


A Honvéd Férfikar a Berkesi Trióval lép fel ezen az estén. Igazi különlegességet ígér a zongora-basszusgitár-dob trió és a Férfikar társulása, amelyhez időnként a kiváló szaxofonos, Muck Ferenc „szól hozzá.” A vokális és hangszeres társas zene együttes játékának nagy példái, mint a Swingle Singers, vagy a Golden Gate Quartet felvételei arra inspirálták a kórust, hogy erre az estére el-elkalandozzon a jazzmuzsika és a barokk zene világába, mégis teljesen másképp, mint ahogy az említett énekegyüttesek tették. A gospelek, swing és blues kompozíciók, örökzöldek mellett Händel-, Bach-, Vivaldi-feldolgozások is megszólalnak.

… A kétfejű fenevadra és a Finitora a POSZT-on

A Móricz Zsigmond Színház Weöres Sándor: A kétfejű fenevad, az Örkény István Színház Tasnádi István: Finito című darabját mutatja be a színházünnepen szombaton.
vasárnap, június 10.


—-vasárnap, június 10.: Pulykanapok, POSZT, mozi—-

… a Debreceni Pulykanapokra


Ha egy városról mindenkinek eszébe jut, hogy azért kell odamenni, mert pulykakakast kéne venni, nyilván rendez egy gasztrofesztivált. A Debreceni Pulykanapok a cívis város főterére és a belvárosi sétálóutcákba várja a vendégeket az ország minden részéről. Megrendezik a “Főzd meg kedvenc ételed!” amatőr és „Gál Sándor” profi főzőversenyt, újra jelentkezik a Borutca és a Kézművesek utcája. A gasztronómiai programok mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők. Lesz Operettóra és nem maradhatnak el a könnyűzenei koncertek (Felkai Jam, Molnár Dixiland Band) és az utcabál sem.

… A POSZT vasárnapi bemutatóira

A vasárnapi versenyprogramjai: Georg Büchner: Danton halála
A kecskeméti Katona József Színház, és Visky András: Hosszú pénteke a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában.

… moziba

A Zodiákus


Először 1969-ben csapott le a csillagövi jegyekkel teletűzdelt üzeneteket küldözgető amerikai sorozatgyilkos. Több hulla – és évek hosszú és aprólékos rendőri és újságírói kombinatorikus munkája vezetett el hozzá. Szokatlan módon a dokumentumok feszültsége borzolja az idegeket David Fincher filmjében.

bővebben>>


—-maradjak: olvasni, tévézni—-

A Matuzsálem-összeesküvés

A Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent A Matuzsálem-összeesküvés témája az öregedő társadalom. Szerzője a második világháború és a középkori pestisjárványok katasztrófájához hasonlítja ezt a folyamatot és az öregeket lázadásra buzdítja.

bővebben>>

péntek, június 8.
m1, 23:30

Senki bolondja


Robert Benton filmjében Sully (Paul Newman) mogorva fickó. Élete nagy részét sörivással és szivarozással töltötte, meg azzal, hogy igyekezett kibújni minden felelősség alól. Sosem akart felnőni, és most, mint derült égből a villám, nemcsak a fia jelenik meg, hanem még egy unoka is jön vele. Sully nem ér rá erre: szeretne nyugodtan pókerezni, iszogatni a barátjával és elcsábítani a barátja feleségét. De aztán rájön, hogy muszáj tudomást vennie a jövevényekről. Aztán arra is rájön, hogy ez nem is baj. Sőt, jó. Sőt, már nem tudna nélkülük élni.

szombat, június 9.
m2, 20:40

Sörgyári capriccio


Bohumil Hrabal zseniális kisregényét Jirí Menzel álmodta filmre. Századszor is érdemes megnézni, ahogy Mariska aranyszín hajzuhatagával elkápráztatja Nyburg lakóit. Egyedül Francint nem, aki történetesen a férje és egyben a sörgyár gondnoka. Amikor megérkezik Pepín bácsi, Francin sógora, szózuhatagaival (miszerint anekdotáival) és mini-katasztrófák sorával teljesen felborítja a rendet. Pepín és Mariska még a kéményre is felmászik, hogy ott álmodozhasson zavartalanul.

Vasárnap, június 10.
m1, 22:10

Match Point


Woody Allen filmje egy fiatalember társadalmi felemelkedéséről szól, és ambíciói szörnyű következményeiről. A főszereplő két nő között örlődik, és mert nem lát kiutat ebből a helyzetből, szélsőséges eszközökhöz folyamodik. A színészek valamennyien angolok, a történet az angol felső középosztály köreiben játszódik. Scarlett Johansson játssza a gyönyörű amerikai lányt, aki Jonathan Rhys Meyers és felesége, Emily Mortimer közé áll. Matthew Goode alakítja Emily gazdag fivérét, aki a tragikus eseményeket elindítja.

Címkék: Magazin