Riis már nem a Tour de France bajnoka

A Tour de France szervezői törölték a győztesek listájáról a 1996-os bajnok dán Bjarne Riist, aki bevallotta, hogy doppingolva nyert.

Kapcsolódó link


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

„Levettük a győztesek listájáról, mert nem tisztességes körülmények között nyerte meg a versenyt, többé már nem tekintheti bajnoknak magát” – nyilatkozta Philippe Sudres, a viadal szóvivője, aki továbbá azt is elárulta, hogy hivatalosan a nemzetközi szövetségnek (UCI) kell elvennie a dán kerekes 1996-os Tour-győzelmét.

Ez csupán formaságnak tűnik, hiszen a szervezet vezetője, Pat McQuaid már Riise vallomása után jelezte: az egykori klasszisnak vissza kell adnia a győzelmét jelképező sárga trikót. Az érintett erre úgy reagált: „Az ereklye az otthonomban van egy kartondobozban, szívesen látom őket, jöjjenek, vegyék vissza” – szólt Riise, aki jelenleg a dán CSC csapat vezetője, és a múlt hónapban vallotta be hat egykori telekomos csapatársával egyetemben, hogy 1993 és 1998 között tiltott szerekkel élt. 1996-ban egyébként Riise mögött a német Jan Ullrich (szintén Telekom) lett a második a Tour-on, ám egyelőre arról nincs szó, hogy esetleg ő kapná meg a bajnoki címet.

A Tour de France 104 éves történetében Riis az első, akit megfosztanak a győzelmétől. A tavalyi nyertes amerikai Floyd Landis ügye persze még nincs lezárva: őt is doppingoláson érték, és ha bűnösnek találják, tőle is elvehetik a sikerét jelképező sárga trikót.

Címkék: Sportmix