A Matuzsálem-összeesküvés

A Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent A Matuzsálem-összeesküvés témája az öregedő társadalom. Szerzője a második világháború és a középkori pestisjárványok katasztrófájához hasonlítja ezt a folyamatot és az öregeket lázadásra buzdítja.

Frank Schirrmacher szerint az összeomló nyugdíjrendszer mellett a nemzedékek háborúja és szellemi válság is fenyeget bennünket. Hamarosan a társadalom nagyobbik fele 50 évnél idősebb lesz, amit kultúránk még soha nem tapasztalt, ezért nem is tud megfelelően kezelni. Az ismeretlen pedig félelemmel tölt el bennünket: az öregeket tehernek tartják, akik már nem tudnak termelni, már nem hasznosak a társadalom számára, inkább felélik a fiatalok elől a tartalékokat. A társadalom ezért kirekeszti és ellenséggé teszi őket, az időskorúak hátrányos megkülönböztetése általánossá válik.

Schirrmacher szerint a médiatársadalomban a képek formálják az emberek tudatát. Csak az létezik, amit képekben megjelenítenek. A média és a reklámok pedig olyan képeket közvetítenek, ahol az erős fiatalok, a szex, a produkció és a reprodukció körül forog minden. Vagyis olyasmikről van szó, amik már nem jellemzőek az idős emberekre. Ez az öregség-rasszizmus egyik igen hatásos formája, amelyet lépten nyomon belénk próbálnak sulykolni.

Az író a fiatalság körüli őrület, a diszkrimináció és az előítéletek ellen buzdít összeesküvésre, az öregek lázadására. Az idősödő generáció legfontosabb feladata, hogy megváltoztassa a róluk kialakított képet, amíg még lehetőség van rá. Ebben a harcban senkire nem számíthatnak, csak magukra, és azonnal kell cselekedniük. Ha azonban tétlenek maradnak, annak súlyos következményei lesznek.

A százévesek már ma sem számítanak ritkaságnak, de számuk csak emelkedni fog. Hogyan tud alkalmazkodni társadalom az eddig még soha nem tapasztalt hosszú életkorhoz? Milyen lehetőségek és megoldások következnek ebből? Hogyan formálható az öregek öntudata és önbizalma, amivel sikerrel vehetik fel a harcot a diszkrminációval? Schirrmacher könyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, gondolkodásra késztet, és remélhetőleg előremutató vitát indít. Az A Matuzsálem-összeesküvés hazájában több mint 700 000 példányban fogyott és eddig 15 nyelven jelent meg.

Frank Schirrmacher 1959-ben született Wiesbadenben. Egyetemi tanulmányait Heidelbergben és Cambridge-ben végezte, ahol germanisztikát, anglisztikát és filozófiát hallgatott. Doktori disszertációját Franz Kafkáról írta. 1985-től a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztője. 1994-től átvette az irodalmi szerkesztőség vezetését, majd egy évvel később az újság öt kiadójának egyike lett. 2004-ben jelent meg a bestsellerré vált Matuzsálem összeesküvés című munkája, amely a társadalom elöregedéséről szól, és az öregeket lázadásra buzdítja. Ezért a művéért 2004-ben megkapta az Arany Toll médiadíjat, amelyet 2000 óta minden évben a Bauer Kiadói csoport ítél oda a médiában fontos szerepet játszó személyiségeknek. Ugyancsak 2004-ben a frankfurti MediumMagazin neki ítélte az év újságírója címet.

Címkék: Magazin