Szövegírást tanít Lovasi és Hobó tanár úr

Bródy Jánostól, Lovasi Andrástól, Ákostól és Hobótól is tanulhatnak 40 órás képzés keretében dalszövegírást a Magyar Író Akadémia (MÍA) ősszel induló mesterkurzusának diákjai.

Mint Magócsi Anikó képzésszervező a FigyelőNetnek elmondta, a kurzus tízszer négyórás elfoglaltságból áll majd, amely elméleti és gyakorlati órákat is magában foglal. A szövegíró-iskola jelenleg felnőttképzési akkreditáció alatt van, várhatóan hivatalosan „dalszövegírói referens” képesítést kapnak a végzősök. A kurzus, amelyre nyolc általánossal bárki jelentkezhet, 120 ezer forintba kerül. (Diákoknak 80 ezer forintba.)


Az ismert zenészek részvételével zajló dalszövegíró-órákon a hallgatók megtudhatják, hogyan születnek az örökzöld slágerek, hogyan alkotnak a legsikeresebb magyar dalszövegírók, milyen példákat követtek és milyen példát teremtenek ők maguk. A dalszövegíró-hallgatók neves oktatóik segítségével azt is vizsgálják, hogy a zene vagy a szöveg születik-e előbb az alkotás folyamatában, és hogy hol a határ költészet és dalszerzés között. A végzős hallgatók dalszövegei értékelést kapnak majd, és a tehetséges hallgatók előrelépésében segítséget nyújt az akadémia.

A dalszövegíró mesterkurzus oktatója lesz Bródy János, Fenyő Miklós, Földes László (Hobo), Ganxsta Zolee, Kovács Ákos, Lukács László (Tankcsapda), Lovasi András (Kispál és a borz), Müller Péter Sziámi, Novák Péter és Pataky Attila (Edda). A tanár urak már elfogadták a felkérést – mondta Magócsi Andrea.

Bestsellertanár: Havas, Nemere, Popper

Aki inkább bestsellerszerző szeretne lenni, már 80 ezerért (diákoknak 60) megkaphatja a hivatalos végzettséget. A bestsellerírás titkára kíváncsiak szintén tíz neves alkotó óráin tanulhatják meg: hogyan lehet szert tenni közönségsikerre úgy, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. A mesterkurzus oktatói: Farkasházy Tivadar, Havas Henrik, Lőrincz L. László, Nagy Bandó András, Nemere István, Pálffy István, Popper Péter, Rácz Zsuzsa, Tisza Kata és Tolvaly Ferenc.

„Mi a titkuk a legnagyobb könyvsikereknek? Mitől válhat saját mondanivalónk mindenki számára érdekessé? A magas művészet hogyan válhat közönségsikerré? Igényteremtés vagy az igények kiszolgálása a cél?” – e kérdésekre keres választ a képzés.

A 11 héten át szombatonként Budapesten rendezendő kurzusok szeptember 29-én indulnak.

Címkék: Magazin