Rába-vizet küld az MSZP az osztrák minisztereknek

Palackos Rába-vizet küld inni az osztrák szövetségi és tartományi környezetvédelmi minisztereknek két szocialista országgyűlési képviselő. A politikusok Orbán Viktor segítségét is kérik.

Ha az osztrákok azt mondják, minden rendben van a Rába vizével, nincs semmi gond, akkor fogyasszák egészséggel – mondta a Oláh Lajos és Molnár Csaba szocialista képviselők közös hozzátéve: a palackos vizet a napokban juttatják el az illetékes osztrák minisztereknek.

Oláh Lajos szerint a folyószennyezés ügyében hat éve tipikus időhúzás zajlik Ausztria részéről. Hozzátette: az elmúlt fél évben a magyar kormány sokkal határozottabban lépett fel, ennek ellenére Ausztria alkancellárja azt mondta, semmiféle környezetszennyezés nincs a Rábán. A szocialista politikus szerint az Európai Unióban nemcsak a most csatlakozott országoknak van teendője a környezetvédelem terén. Úgy vélte, az EU általános szabályozása nem megfelelő, és a régi tagállamok jogszabályai is sok kibúvót hagynak, így több olyan dolgot nem szabályoznak, ami Magyarországon igen erőteljesen korlátozott, például a sótartalmat.

Közleményük szerint Oláh Lajos és Molnár Csaba nyílt levélben kérik Orbán Viktort és a Fideszt, hogy európai szinten is vessék latba befolyásukat osztrák néppárti politikusok meggyőzésére. A levélben a két politikus azt írja: az ügyben eddig elmaradt a Fidesz nyomatékos fellépése. “Pedig a fiatal demokraták határozott fellépése az Európai Néppártnál, és tagtársánál, az Osztrák Néppártnál elősegíthetné a Rába habzásának megszűnését. Hiszen a halogató és kitérő taktikát folytató osztrák politikusok a Fidesz-MPSZ szövetségesének padsoraiban ülnek” – fogalmaz a két kormánypárti képviselő.

Címkék: zöld