A Loch Ness-i szörny tovább él

Nessie legalább olyan jelképe Skóciának, mint a skót szoknya, a skót duda vagy a whisky. A Loch Ness-i szörny pedig visszatért!

Egy amatőr kutató kapta lencsevégre azt a dolgot, amelyről a lény után kutatók állítják, hogy a valaha készült egyik legjobb anyag. A rejtélyes tó a turisták egyik legkedveltebb látogatóhelye, így igazán ráfért már egy kis szenzáció. A videofelvételt egy 55 éves yorkshire-i technikus, Gordon Holmes rögzítette.

„Nem hittem a szememnek, amikor megláttam azt az éjfekete valamit, ami körülbelül 15 méter hosszú volt, és meglehetősen gyorsan mozgott a vízben” – nyilatkozott Holmes a Discovery Newsnak. A szemtanú szerint a lény 10 km/óra körüli sebességgel úszhatott, viszonylag egyenesen haladt. Elsőre egy hatalmas angolnának tűnt, mivel kígyózó mozgásokat végzett, összegezte tapasztalatait Holmes.

A Loch Nesst jó ideje lengi körül mítosz és misztikum, különösen, hogy Nagy Britannia legmélyebb taváról van szó, ami a közepénél eléri a 230 méteres mélységet is – ezzel mélyebbnek mondható, mint az Északi-tenger.




A felvételt azóta többen is elemzik, az egyik ilyen szervezet a Loch Ness 2000 központ a tó partjánál fekvő Drumnadrochitban. A központ munkatársa, Adrian Shine tengerbiológus alapvetően szkeptikus az észlelésekkel szemben, azt azonban elismerte, hogy a Holmes által felvett anyag egyike az általuk vizsgált legjobb felvételeknek. Különösen hasznos, hogy Holmes a partot és környezetét is belevette felvételbe, egyrészt csökkentve az esélyt, hogy hamisítvány lenne a videó, másrészt segítséget nyújtva a lény méreteinek és haladási sebességének kiszámításához.

Bár a legtöbb észlelés a skót whisky számlájára írható, a skót szörnyek legendája egészen a helyi keresztény egyház egyik alapítójáig, Szent Kolumbáig nyúlik vissza, aki elsőként írt róluk i. sz. 565 környékén. Nessie-ről az 1930-as években készült először videofelvétel egy vakációzó sebésznek köszönhetően, azóta több mint 4000 észlelésről érkezett jelentés. Számos feltevés született, sokak szerint egy teljesen ismeretlen fajról van szó, de volt olyan is, aki szerint az utolsó túlélő dinoszaurusz lakik a tóban. Shine szerint elég sok lehetséges magyarázat van, ugyanúgy lehet egy biológiai lény, ahogy a tó hullámainak játéka, vagy egyszerűen csak egy pszichológiai jelenség, azaz az ember azt látja, amit látni akar.

A skót média az évek során már immunissá vált a Nessie-történetekkel szemben, Holmes felvétele azonban olyan jó minőségű, hogy még a konzervatív és mértéktartó BBC Scotland is leadta esti hírblokkjában.

Címkék: tech