NBA: döntős a Cleveland

A Cleveland Cavaliers nyerte a Keleti-főcsoport fináléjának hatodik mérkőzését, s ezzel története során először bejutott az NBA nagydöntőjébe, ahol a San Antonio Spurs lesz az ellenfele.

Pedig nem ígérkezett könnyűnek. Eleve azért, mert a keleti főcsoport egyik legrutinosabb együttesének számító Detroit Pistons két győzelemmel kezdte a párharcot, s az első két összecsapás alapján úgy tűnt, a Cavs’ éppúgy elvérzik majd, akárcsak az autóvárosiak korábbi ellenfelei.

Ám a csoda megtörtént: a Cavaliers a Baltimore Bullets (1971) és a Chicago Bulls (1993) bravúrját követően a harmadik olyan gárdává lépett elő, amelyik 0-2-ről nyert főcsoport-finálét.

Az ütközet amúgy az ötödik, detroiti találkozón dőlt el. Ekkor, az Auburn Hills csarnokban LeBron James 48 pontjának hála a vendégek kettős hosszabbítás után diadalmaskodtak. A „férfimunkát” elvégezték, már csak ki kellett kaparni a gesztenyét, otthon, a láthatóan megroggyant Pistons vendégjátéka során. És lőn.

Bár James a maga részéről a hatodik randevún „csak” a tripla-duplához járt közel – 20 pontja mellett 14 lepattanót és nyolc gólpasszt gyűjtött – csapattársa, az újonc Daniel Gibson 31 pontot repesztett (ötből öt triplát süllyesztett el), míg Zydrudas Ilgauskas 12 lepattanóval és 11 ponttal „virított”.

Miközben „bajnokok” feliratú mezekben és baseball-sapkákban feszítő csapattársai körbetáncolták a parkettán, James átszellemült arrcal sétált fel-alá, láthatóan maga sem tudta elhinni, hogy sikerült.

„Olyan ez, mint egy álom. Még sohasem voltam ennyire boldog, feldolgozni valószínűleg csak később fogom” – árulta el a liga egyik legjobb játékosa. Akivel a teljes Quicken Loans Arena, de az egész város, sőt, egy országrész ünnepelt együtt. Cleveland városa évek hosszú sora óta nem ünnepelt bajnokcsapatot, legutóbb 1964-ben az NFL-es Browns lepte meg szurkolóit.

A nagydöntő-sorozat helyi idő szerint csütörtök este kezdődik, az első meccs házigazdája a San Antonio lesz.

NBA, Keleti Főcsoport-döntő
6. mérkőzés
Cleveland Cavaliers-Detroit Pistons 98-82
(27-21, 21-27, 19-18, 31-16)
Legjobb dobók:
Gibson 31, James 20, Ilgauskas 11, Hughes 9, illetve Hamilton 29, Webber 13, R. Wallace 11, Billups 9
Lepattanók: James 14, Ilgauskas 12, Varejao 7, illetve McDyess, Prince és Webber 6-6
Assziszt: James 8, Hughes és D. Jones 4-4, illetve Prince 6, Hamilton 3
Végeredmény: 4-2 a Cavaliers javára.

Címkék: amerikai sportok