Oldtimer Mercedesek csillagtúrája – képgaléria!

Hetven oldtimer Mercedes indul az idei, ötödik Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán.

Június elsején reggel indult a mezőny, és az idei háromnapos túrán az Őrségbe látogatnak el az indulók. A csillagtúra legidősebb autója egy 1933-ban gyártott Nürburg 500, amelyből jelenleg 2 darab ismert a világon.

A rajtot követően a mezőny Pannonhalma, Celldömölk és Sághegy érintésével Sárváron ér célba. A verseny június 2-án folytatódik: Sárvár, Körmend, Szentgotthárd, Nemesnép és Ják érintésével a csillagos autói a szombathelyi Fő térre futnak be.

A résztvevők két nap alatt 16 pontgyűjtő állomáson haladnak át, és közel 550 km-t tesznek meg az Őrségben.

A Nürburg 500 nyitott tetejű változatból jelenleg mindössze 2 darab ismert a világon: a másik az amerangi múzeumban található. A Mercedes-Benz Nürburg a Nürburgringen végzett rekordteljesítményéről kapta nevét: 13 nap alatt 20 ezer kilométert tett meg a pályán. A Nürburg 500 száz lóerős teljesítménye és 110 kilométeres végsebessége kiemelkedő volt a maga idejében.

A túra egyik résztvevője a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika. Ő már az első túrán is indult 1968-ban gyártott, OPERA-8 rendszámú Mercedes-Benz 250 CE W114 típusú járművével. A New York-i Metropolitan Éj királynője jó eséllyel pályázik a Csillagtúra kupára, hiszen az elmúlt versenyek egyikén etap-győzelmet ért el.

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban indult útjára a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete és a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület szervezésében. A rendezvényen 1976. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt. A verseny ún. átlagtartó ügyességi verseny, amely során adott idő alatt adott távolságot kell a résztvevőknek teljesíteni. Így egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók. A csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy – más veteránautós megmérettetésekkel ellentétben – minden évben Magyarország különböző tájegységét fedezi fel, és kizárólag Mercedes-Benz autók vesznek részt a rendezvényen.

Az első csillagtúra mezőnye Eger városát látogatta meg, majd a következő években Pécs, Szeged és a Zalai-dombság látta vendégül a különleges járműveket. A túra versenyzői 2003 óta 2219 kilométert teljesítettek és Magyarország 218 településére látogattak el.

Címkék: autó