Ma lesz a krimi éjszakája

Első alkalommal rendezik meg A krimi éjszakáját Magyarországon pénteken. Két budapesti kávéházban és egy soproni cukrászdában három író olvas fel részleteket bűnügyi regényéből – tájékoztatta Kertész Réka szervező csütörtökön az MTI-t.

A fővárosban pénteken este 7 órakor Várady Eszter olvas fel a Centrál Kávéházban. Este 8-kor pedig egy 17 éves írónő, Szalay Petra „Maffiaszonda” című, előkészületben lévő sci-fi-krimijéből kaphat ízelítőt a közönség a Gerlóczy Kávéházban. Sopronban Garamvölgyi László várja a krimi kedvelőit a Harrer Cukrászdába – tette hozzá Kertész Réka.

Várady Eszter író az MTI érdeklődésére elmondta, hogy „A férfi, aki tetszik nekem” című regényéből olvas majd fel pénteken este. Megjegyezte: nagy kihívás lesz egy felolvasást fél órán keresztül izgalmassá tenni.

„Lehet, hogy a könyv jó, de nehéz kiragadni egy részletet úgy, hogy ne legyen unalmas, ne lőjem le a poént, figyelemfelkeltő legyen” – magyarázta a Peter Shark néven publikáló írónő, aki szerint nem biztos, hogy a szerző annyira jó felolvasó, hogy élvezetesen tudja előadni a művét.

A krimi éjszakáját első alkalommal Bécsben rendezték meg három évvel ezelőtt. Az osztrák fővárosban idén már negyven kávéházban olvasnak fel bűnügyi regényeket – mutatott rá Kertész Réka. A szervező kiemelte: a Bécsből kiinduló akció célja, hogy fenntartsa a kávéházakról mint az irodalom főhadiszállásairól kialakult képet.

Az idén a felolvasó-éjszakához Budapest és Sopron mellett Prága, Palermo és Lipcse is csatlakozott, így összesen tíz európai városban rendezik meg A krimi éjszakáját – tette hozzá Kertész Réka.

Címkék: Magazin