Trendi Microsoft játékszerek

A Microsoft tovább erősít a kütyük piacán. A zenelejátszó fronton a Zune támad, míg a kisméretű számítógépek piacán egy tábla PC kezdi meg hódító útját.

A Zune még ugyan nem érkezett meg a szakboltokba, de a szakmai publikációk egész sora zeng ódákat az iPod-vetélytárs leendő sikeréről. A Microsoft saját zenelejátszója a hírek szerint erősen kezd a piacon, az előzeteses megrendelések szerint a premier talán sikeresebb is lehet, mint annak idején az Apple iPodjáé volt.


Azt azonban már csak bloggerek pedzegették, hogy az iPod egy ismeretlen termékkel jelent meg egy olyan piacon, ahol gyakorlatilag nem volt ellenfele. Mostanra azonban sok millió zenelejátszót adnak el évente, bár ennek még mindig legnagyobb részét az Apple saját terméksorozata adja.


Az iPod azonban nincs már egyedül a piacon, számos – neves és névtelen – konkurens ontja ázsiai gyáraiból az egyre okosabb zenemasinákat. Erre a piacra kell betörnie a Microsoftnak.



Az iPod legyőzője?


Az előrendelések biztatóak, a kereskedők a sikerben bízva 1 millió készülékre még nyár elején is látnak megfelelő vásárlóerőt. A szkeptikusok pedig azt jósolják, hogy nem lesz képes a redmondi cég megszorítani az Apple-t saját területén. A vásárlók azonban még okozhatnak meglepetéseket az elemzőknek is, hiszen a játékkonzolok piacán a Sony is verhetetlennek látszott, s mostanra már inkább csak a harmadik helyre szorulva egyre elkeseredettebben próbálja visszaszerezni koronáját.


A Zune mindenképpen erős kihívás az mp3 lejátszók piacán, amire az Apple-nek válaszolnia kell. Az egymillió előrendelés az Apple éves forgalmának ugyan töredéke, de egy jól startolt termék hamar hídfőállássá alakítható a szórakoztatóinformatika újabb frontján.


Okos kéziszámítógép vagy tábla PC?


Egyre többször kerülnek elő hírek a pár éve szinte kitalálása pillanatában elvérzett tábla PC-k legújabb reinkarnációival kapcsolatban. Több cég is eljutott arra a technológiai fejlettségi szintre, hogy viszonylag olcsón képes lenne előállítani nagy tömegben egy olyan átmenetet a kéziszámítógépek és a laptopok között, amelyet leginkább a tábla-PC-elképzelés körvonalaz.


A Microsoft komolyan gondolja


Miért is halálozott el korábban ez az elgondolás? Nem volt igazán terület, amely hatékonyan tudott volna alkalmazni egy olyan eszközt, amely még nem élvezte a ma már elérhető mobilitás előnyeit. A VoIP, a mobilinternet, a 3G adta kommunikációs lehetőségek nélkül csak egy nagyra nőtt managerkalkulátornak látszott a korát jóval megelőző elgondolás.


A Microsoft most leporolta a terveket, csinosított a formatervezésen és ellátta az új kütyüt a legfrissebb mobil Windowszal. Furcsa, de éppen az Apple is a napokban jelezte, hogy Macintosh-alapú tábla PC-t dob hamarosan a piacra. A szakértők persze nem lepődtek meg, hiszen a verseny folytatódik Dávid és Góliát között.


Az Apple is harcba száll



A Microsoft mostani bejelentése szerint komolyan gondolják, hogy helye lehet a számítógéppel, laptoppal, mobillal ellátott ember eszköztárában még egy kicsi lapos táblácskának is, amely közelebb áll a palmtopokhoz, mint a PC-khez.
Noha zsebre ugyan már nem dughatjuk, de kellőképpen menő kütyüvé varázsolható, amire vevő lehet a Zune-vásárló, az xBox-rajongó egyaránt.

A legújabb őrület

A mai napon bejelentett PC azonban minden megkérdőjelezhető sikerű terméket maga mögé utasít. A Microsoft egy dohányzóasztalnak látszó számítógéppel szeretné felszerelni a családokat. A meghökkentő ötletre egyébként még nem reagált a piac, de az ilyen ötletek általában nem szoktak továbbjutni a tervező asztalokról lesöpört tervek szintjén.

Esetleg egy-két prototípus is elkészül egy ilyen furcsa álomból, de nem valószínű, hogy attól kell aggódnunk, hogy a fura dohányzóasztal tömeges gyártásba jutna.

Címkék: tech