Lecsukták a spammerkirályt

Kéretlen levelek tömeges küldése miatt kerülhet börtönbe az a 27 fiatalember, akit a világ egyik legtermékenyebb spammerének gondolnak a hatóságok.

A szövetségi nyomozóhivatal szakértői szerint észrevehetően csökkenő nyomást tapasztalhatunk hamarosan az internetes levelezésünket terhelő spamekkel kapcsolatban, mivel letartóztatták a világ egyik legszorgalmasabb kéretlen levélküldőjét.

Robert Alan Solowayt azzal vádolják, hogy speciális vírusok által létrehozott zombi-hálózatain keresztül több millió kéretlen reklámlevelet juttatott el milliónyi ismeretlen e-mail címére.

A spam elleni akció egyik legnagyobb fogásának definiált akció keretében most egy olyan elkövetőn kattant a bilincs, akit az amerikai hatóságok 35 esetben elkövetett spammelésen kívül, adatlopással és pénzmosással is megvádolnak.

A Microsoft egyik vezető jogásza Tim Cranton szerint, Soloway az első 10 spam küldő egyike, aki egyre komolyabb problémát jelentett az internetes vállatok működésére. A Microsoft külön üdvözölte a netes bűnöző elfogását, hiszen a mostani letartóztatás is egybeesik a cég által indított nemzetközi internetbiztonsági akció céljaival.

A fiatalember ártatlannak vallotta magát a vádakban, de a hatóságok által átvizsgált és befagyasztott bankszámlái nem erről árulkodnak.

Soloway nem először került a hatóságok látóterébe, de az eddig ellene indult perekben még sosem fizetett egyetlen dollárnyi büntetést sem.

A spammelésnél komolyabb vádként, az adatlopás és a zombi-hálózatok létrehozása is bekerült a vádiratba, s így az első precedens értékű perben akár évtizedes börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

A spammer tevékenységét is a saját maga által megfertőzött hálózatok segítségével reklámozta, s az arcátlanság okozta a vesztét is.

Címkék: tech