Tízezer éves mamutbébire bukkantak

A víz által tízezer éve elsodort, majd jégbe fagyott és rendkívül jó állapotban konzerválódott mamutbébire bukkantak az észak-oroszországi Jamal-félszigeten, a Juribej folyó partján – közölte az AFP hírügynökséggel egy orosz muzeológusnő.

Amikor felfedezték, az 1 méter 75 centi magas mamutcsecsemő az oldalán feküdt. „A tízezer éve halott állatnak mindene megvan, a fülecskéi, az ormánya, minden. Nincs hozzá fogható az egész világon” – lelkendezett Natalja Fedorova, a Szalehard városban lévő Semanovszkij Múzeum igazgatóhelyettese.

A mamutbébire Jurij Hudi nyenyec rénszarvastenyésztő bukkant május közepén a folyóparti jégben. Helikopterrel szállították Szalehardba, ahol jelenleg különleges hűtőkamrában őrzik, és tanulmányozására valószínűleg nemzetközi kutatócsoportot hoznak létre. Ennek kell többek között megállapítania, hogy a kis mamut hím vagy nőstény volt-e. Ez a mamutbébi a harmadik, amelyet az orosz Nagy Északon találtak.

20 éve egy körülbelül három-négy hónapos mamutcsecsemő került elő ugyancsak a Jamal-félszigeten, egy másikra pedig a szibériai Jakutiában bukkantak, de mindkettő rosszabb állapotban volt, mint a legújabb lelet.

Címkék: tech