Riisnek vissza kellene adnia a sárga trikót

Bjarne Riis bejelentése, miszerint ő is doppingolt, felkorbácsolta a kedélyeket. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke a Tour de France-on aratott győzelméért kapott sárga trikó visszaadására szólította fel a dán klasszist, mások a sportágból is száműznék.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

A jelenleg a dán CSC csapatát rányító 42 éves Riis azok után állt nyilvánosság elé, hogy hat korábbi csapattársa is bevallotta, hogy rendszeresen EPO-t és egyéb tiltott szereket kaptak a német Telekom istálló orvosaitól. „Büszke vagyok az eredményeimre, bár nem a legtisztességesebb eszközökkel értem el azokat. Most azonban itt állok, és a vallomásommal akarok hozzájárulni a sport megtisztulásához” – mondta pénteken Tour de France 1996-os bajnoka.

A bejelentését követően Pat McQuaid, az UCI elnöke azonnal reagált, felszólította a dánt a sárga trikó visszaadására, amely valóban erkölcsi kötelessége lenne, főleg azután, hogy egy újságírói kérdésre azt válaszolta a Tour de France-sikerét illetően, hogy nem érzi magát méltó győztesnek, mert doppingolt.

„Ennyi idő távlatából már nem lehet megbüntetni a dán versenyzőt, ám a szövetség nyomatékosan kéri őt, adja vissza a győzelmét jelképező trikót” – jelentette ki Pat McQuaid. A Francia kerékpáros körverseny versenyigazgatója ezzel egyetért, és szerinte Riisnek a sportágból is távoznia kellene.

„Riis is azt mondta, hogy nem érdemli meg a Tour de France-győzelmét, mert csalt, és ezzel besározta a versenyünket. Másfelől nem biztos, hogy ő a legmegfelelőbb személy arra, hogy csapatot vezessen. Tavaly ugyanis még Riis volt a menedzsere az olasz Ivan Bassónak, aki mások mellett belekeveredett a spanyol doppingbotrányba. Nincs mese, meg kell tisztulnia ennek a csodálatos sportágnak” – mondta Christian Prudhomme.

Persze vannak, akik kiállnak Riis mellett, például Carlos Sastre, a CSC spanyol kitűnősége. „Teljesen megbízom Bjarne-ben, én mellette állok. Hibázott a múltban, ez igaz, de azóta keményen dolgozik, a csapat nagyon sokat köszönhet neki” – így Sastre.

A várakozásokkal ellentétben a már visszavonult Jan Ullrich nem csatlakozik doppingolásukat bevalló korábbi csapattársaihoz. „Jannak nincs oka arra, hogy megszólaljon” – így Wolfgang Strohband, Ullrich ügynöke.

Címkék: Sportmix