Kódolható gyerekzárral újít a Vodafone

Magyarországon először a Vodafone kínál ingyenes tartalomszűrő szolgáltatást. A gyermekzár szolgáltatás mellé egy ingyenes könyvecskét is készített a cég a mobilozó gyermekek szüleinek a társadalmi felelősségvállalási projektek keretében.

A biztonságos internetezés és mobilozás feltételeinek megteremtése a célja a Vodafone pénteken bejelentett kezdeményezésének. Az új Gyermekzár szolgáltatást és a szülőknek szánt a gyermekek biztonságos mobiltelefon-használatát szolgáló kiadványt Beck György a vállalat vezérigazgatója mutatta be egy sajtóesemény keretében.

Beck György elmondta, hogy 2007. februárjában, Brüsszelben vezető európai mobilszolgáltatók – köztük a Vodafone – közös nyilatkozatot írtak alá a fiatalok és a gyermekek biztonságos mobiltelefon használatáról. Ebben többek között rögzítettük, hogy támogatjuk a felnőtt tartalmakhoz való hozzáférés ellenőrzését, osztályozzuk a kereskedelmi tartalmakat, valamint megfelelő tájékoztatást kínálunk a témában ügyfeleinknek, különösen a szülőknek.”

Játékletöltés

Segítséget kaphatnak a szülők abban is, hogy eldönthessék, milyen játékokat tölthetnek le gyermekeik mobiltelefonjaikra, ezért a Vodafone live! menüben található minden játékot osztályoztak.

A valamennyi korosztálynak megfelelő játékok „U” besorolást (azaz „universal”, nem korhatáros), a csak 12. életévüket betöltött gyermekek számára megfelelő játékok „12” besorolást kaptak. Amikor a felhasználók új játékot vásárolnak, még a vásárlás befejezése előtt megjelenik egy képernyő, mely az életkor szerinti besorolást jelzi. Amennyiben előfizetésén a Gyermekzár szolgáltatás aktiválva van, a „12” vagy az afölötti besorolású játékok nem tölthetők le.

Zárolt szolgáltatások

A Vodafone saját tartalmai közül a gyermekzár aktivizálása esetén eltűnnek azok a szolgáltatások, amelyeket a cég csak felnőtteknek szánt. A sajtótájékoztatón rögtönzött bemutatón a Vodafone live! menüben található erotika menüponton demonstrált korlátozás minden más olyan tartalmat is elérhetetlenné tesz a gyermekek számára, amelyet a cég felnőtt tartalom besorolásba sorolt.

Egyes szolgáltatások (csengőhang vásárlás, szavazás televíziós műsorokban), csak emelt díjas, általában 06-90-es vagy rövid hívószámokkal vehetőek igénybe. A gyermekzár szolgáltatása letiltja az összes emelt díjas szolgáltatást, így elejét veszi azoknak a problémáknak, amelyektől a szülők legtöbbször aggódnak.

Címkék: tech