Terroristák a tőzsdén?

A Barrons online szerint a CIA speciális egysége havonta ad jelentést a világ legnagyobb tőzsdéinek a terroristagyanús személyek pénzmosással és indexmanipulációval kapcsolatos tevékenységéről.

Elképzelhető-e, hogy az Egyesült Államok pénzügyi piacairól származó pénzből finanszírozzák a terroristák a világ számos országában végrehajtott akcióikat? Egy James Bond-filmbe illő forgatókönyvre hasonlít az a felvetés, amely egyre nagyobb nyilvánosságot kap, mióta a Reuters hírügynökség foglakozott a kérdéssel.

A belbiztonsági szolgálatok láthatóan nem szeretnék, hogy az amúgy is gazdag terrorista-gyanús személyek még jobban meggazdagodjanak. A közvetlen ügyleteket egyre kevésbé vállaló szervezetek azonban az interneten keresztül – megfelelő fedőszervezetek segítségével – egyre több nyereségre tesznek szert. Sőt, a bűnözők már odáig merészkedtek, hogy akcióikkal a világ több tőzsdéjén is bejegyzett cégekről felreppentett hírekkel manipulálva extraprofitot realizálnak.

Az alvilág üzleti kapcsolatait vizsgálva egyre többször derül ki, hogy egyértelmű kapcsolat van a kéretlen üzenetek küldői és a biztonsági kockázatot jelentő szervezetek között.

Azon országokban, mint India vagy Kína könnyű találni megfelelő embert, és felderíthetetlen szerverhátteret azokhoz a kéretlen levélkampányokhoz, amelyek szinte naponta érkeznek e-mail fiókjainkba.

Hong Kong, Malajzia, Észtország és Lettország is egyre többször kerül a zavaros ügyletekkel kapcsolatba, hiszen a fehérgalléros bűnözők főképp olyan országokban tevékenykednek, amelyek védettséget nyújtanak számukra. Kihasználva az ezekben az országokban uralkodó állapotokat könnyedén alakítanak ki olyan szervezeteket, amelyek valamilyen fedőtevékenységgel álcázva adathalászati tevékenységet folytatnak, pénzt mosnak tisztára, vagy hacker és spammer tevékenységükkel segítik – számos áttétellel – a világ különböző országaiban tevékenykedő terrorista szervezeteket.

A virtuális világban egyre több lehetőség adódik ezen cégek és személyek láthatatlan tevékenységére, hiszen a banki és pénzügyi manőverek ma már nagyobbrészt interneten keresztül is elvégezhetők. A pénzt forgató titokzatos megbízók drága brókerek mögé rejtőzve könnyedén juthatnak tetemes haszonhoz a világ tőzsdéin keresztül.

A Wall Street vezetői minden hónapban megkapják azt a jelentést, amelyet a CIA készít az általa gyanúsnak tartott cégek és személyek egyre erősödő pénzügyi aktivitásáról. A tőzsde azonban leginkább a pénzről szól, így most a szakemberek azon dolgoznak, hogy miként lehetne világszerte hatékonyabban szűrni az ellenőrizhetetlen, illetve bizonytalan forrású pénzekkel való haszonrealizálást.

Az amerikai szenátus egyik felvetése szerint közös szabályozást kellene létrehozni az európai pénzügyi szervezetekkel, mivel az amerikai titkosszolgálatok Európa országaiban nem képesek hatékonyan vizsgálni a gyanús vállalkozásokat.

Figyelők és rejtőzködők

Korlátozni ugyan nem lehet, de megfigyelni igen. Erre a figyelemre alapoznak azok a szervezetek, amik szívesen üzennek a megfigyelőiknek. A terrorcselekményeket magukra vállaló szervezetek legtöbbször ilyen módon informálják a világot tetteikről.

A CIA sokszor nyelvi nehézségekbe ütközik, állításuk szerint nincs elég emberük az ilyen hálózatok figyelemmel kísérésére. A legmegdöbbentőbb, hogy a szerverek legtöbbször az USA internetszolgáltatóinak szerverei között lapulnak. Ez sokszor arra is lehetőséget ad, hogy az elhárítás könnyebben jusson adatokhoz, bár a szervereket gyakran hamis információkkal és adatokkal, mintegy csaliként használják a terroristák.

A napokban lefülelt drogkereskedők hívták fel a figyelmet arra, hogy a világot teljesen behálózó, jól működő szociális hálók szintén lehetőséget adnak a különböző csoportok egymás közötti kommunikációjához.

A cyberterrorizmus által okozott kár pontosan mérhető, és egyre inkább egyenértékűvé válik a nehezebben kivitelezhető fegyveres támadásokkal. A nemzetközi szervezetek szerint mind jobban növekszik a cyber-terrortámadások által elérhető célpontok száma, mivel a világ egyre inkább használja az internet lehetőségeit. Elmúlt az az idő, amikor a terroristák még lebecsülték az interneten okozható károk nagyságát.


A világháló által elérhető gyors kommunikáció segíti az al-Kaida, a Hamasz, vagy a csecsenföldi harcosok akcióit. Az internet olcsó és gyors lehetőséget nyújt az általuk képviselt ideológiák széles körű terjesztésére is.

Címkék: tech