Aszálybiztost nevezne ki az MDF

A kormányfőnek sürgősen össze kellene hívnia az érintett tárcavezetőket, hogy tisztázzák és hangolják össze az aszály esetén szükséges teendőket – közölte Katona Kálmán, az MDF szakpolitikusa kedden. Az ellenzéki párt a feladatra kormánybiztost nevezne ki.

Ötven napja nem esett számottevő csapadék, a talajvízszint mindenütt süllyed, a tavaszi áradás teljesen elmaradt, ha továbbra is ilyen száraz lesz az idő, súlyos károkat szenvedhet a mezőgazdaság – mondta az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke.

Katona Kálmán arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az árvíz, illetve a vízminőség problémája alaposan szabályozott, addig teljesen tisztázatlan, aszály esetén mik a feladatai a különböző hatóságoknak és mit tehetnek az állampolgárok. Példaként említette, hogy ha valaki a földje mellett folyó csatornából gyors kárelhárítás címén öntözéshez vizet akar venni, két-három hetes engedélyezési procedúrának néz elébe.

Kiemelte: kormányzati szinten tisztázásra szorul, hogy aszály esetén ki, mikor rendelhet el vészhelyzetet. AZ MDF képviselője szerint koordinálni kellene a vízhozzáféréseket, illetve az ivóvízellátás biztosítása érdekében szükség lehet térségi vízkorlátozási tervekre. Katona Kálmán ezért úgy véli, az országnak aszálystratégiára van szüksége, és a miniszterelnök feladata, hogy utasítsa a vízügyi, a földművelésügyi és az önkormányzati tárca vezetőjét a teendők összehangolására, emellett szükség esetén kormánybiztost, úgynevezett aszálybiztost nevezzen ki.

Címkék: zöld