Szép égi látvány kedd este

Égi kísérőnk május 22-én, kedden este elfedi a gyűrűs bolygót. A jelenség kezdete szabad szemmel is könnyen megfigyelhető.

A Hold május 22-én este elfedi a Szaturnuszt bolygót. A Hold ekkor már dagadó alakot mutat, mivel egy nappal lesz az első negyed után. A jelenség során, minthogy kísérőnk nyugatról kelet felé halad lassan az égen, a gyűrűs bolygó a holdsarló bal oldali, megvilágítatlan oldalánál fog eltűnni. A belépésre 21:31 körül kerül sor.

A Szaturnusz fényessége +0,4 magnitúdó, ezért a fedés szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz. A belépés alatt a Szaturnusz közel fél perc alatt eltűnik a Hold megvilágítatlan oldala mögött. Természetesen távcsővel igazán látványos a jelenség, hiszen jól láthatjuk, amint a Szaturnusz fokozatosan eltűnik a Hold sötét pereme mögött.

Égi kísérőnk 22:37-ig, tehát több mint egy órán keresztül takarja a Szaturnuszt. A bolygó a Hold megvilágított (azaz jobb) oldalán fog előbukkanni. Ez nehezebben vehető észre, mint a belépés, mivel most az eleve fényes holdperem mellett jelenik meg a Szaturnusz. Bár távcsőben szinte azonnal látható lesz a holdkorong mögül kikandikáló Szaturnusz-gyűrű, majd maga a bolygó is, szabad szemmel csak valamivel később vehetjük majd észre a bolygót, amikor már kissé eltávolodott a fényes holdperemtől.

Budapesten a Polaris Csillagvizsgáló május 22-én este 20 órától szabadtéri előadásokkal és távcsöves bemutatóval várja az érdeklődőket.

Címkék: tech