Megjelent az Értelmező szótár+

Bemutatták az Értelmező szótár+ című kiadványt hétfőn Budapesten. A kétkötetes gyűjtemény, amely elsősorban diákoknak, hallgatóknak készült, a magyar alapszavakat, a mindennapi élet és a kötelező olvasmányok szókincsét foglalja magában.

„Egy nemzet létét az anyanyelv dönti el” – mondta a 16 ezer szócikket tartalmazó szótárt méltatva Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének közreműködésével készült kötetekről szólva kiemelte: „ez az igazi közfeladat, ami igazán közhasznú, mert minden magyar létét és magyarságát biztosítja”.

A Tinta Könyvkiadó és az akadémiai intézmény együttműködésével készült szótár negyedmillió nyelvi adatot közöl a több mint 16 ezer címszóhoz kapcsolva. A címszavak között éppúgy megtalálhatók a modern technikával kapcsolatos szavak – csipkártya, honlap, laptop – mint a régi mesterségnevek, így a csiszár, a felcser vagy az ispán. A kötelező olvasmányok értelmezését segíti a bice-bóca, a félpénz, a nábob szó magyarázata.

A szavak összetartozását szemlélteti a kötetek végén található fogalomköri szómutató. Az első ízben kidolgozott mutató fogalomkörökbe rendezve sorolja fel a magyar szavakat, egyebek mellett az élővilág, az öltözködés, a lakberendezés, a szórakozóhely főcím alatt. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett az egyes szócikkek közlik a szinonimákat, ellentéteket, szólásokat, közmondásokat és tájszavakat – erre utal a szótár címében szereplő pluszjel. Az egyes szavak gyakoriságát is feltüntetik.

Eőry Vilma, az összesen 1800 oldalas kötetek főszerkesztője elmondta, hogy hat évig dolgoztak a kiadvány elkészítésén. Hozzátette, hogy a határon túli nyelvterületekről 150 címszót tartalmaz a szótár, ízelítőt adva az ottani nyelvhasználatból. A tervek szerint kétévente frissülő szótárhoz szeptemberre munkafüzet készül a diákok számára.

Címkék: Magazin