Meghackelt kalózok

Az egyik legismertebb és talán legvitatottabb filecserélő weboldal a – Pirate Bay – adatbázisait törték fel ismeretlen hackerek a napokban. Másfél millió felhasználó aggódhat jelszavai miatt.

A webhelyen hagyott üzenet szerint a közismert oldal teljes felhasználói adatbázisát megszerezték az internetes támadók, így a Pirate Bay magyarázkodásra szorul az adatbiztonság és az adatbázis titkosítási módszerei tekintetében. A hír különös érdekességét adja, hogy az eltulajdonított adatbázis mintegy másfél millió felhasználó adatait tartalmazta.

A meghackelt “kalózok” közleménye szerint az eltulajdonított adatbázissal az internetes bűnözők nem tudnak semmit sem kezdeni, mivel a személyes adatok és jelszavak titkosítással voltak ellátva.

A titkosított adatokat valószínűleg tényleg nem tudják majd használni a kalamajkát okozó hackerek, mindazonáltal komolyan megtépázta az eset a mindig nagyhangú filecserélő oldal vitatott szolgáltatásainak megbízhatóságát.

Az ingyenes és ellenőrzésmentes filecserélés élharcosai először találták szemben azzal a problémával, hogy milyen komoly fenyegetést jelent az interneten garázdálkodó adatrablók tevékenysége.

Jogvédők vs. filecserélők

A Pirate Bay tevékenységét sok esetben kifogásolhatónak ítélte több ország is, volt hogy napokra felfüggesztették a kalózkodással gyanúsított filecserélőt. A svéd rendőrség 2006-ban lezárta a legismertebb torrent oldal stokholmi szervereit, de mindössze négy nap múlva már újra működött a vitás szolgáltatás.

Az akkor letartóztatott 3 üzemeltetőt a mai napig nem tudták a svéd hatóságok felelősségre vonni, a jogvédők sikeresnek értékelt akció után nem tudták bebizonyítani, hogy a Pirate Bay jogellenes tevékenységet folytat. Azóta a zenék, filmek és szoftverek cseréjét bonyolító szervereket már egy holland vállalkozás hosztolja.

Az elveikért küzdő üzemeltetők egy időben még saját országot is létre akartak hozni, hogy tevékenységükért a helyi hatóságok ne vonhassák felelősségre a weboldal látogatóit és tulajdonosait.

Azért az elveken kívül a jelenlegi két tulajdonos Gottfrid Svartholm és Fredrik Neij egy svéd lap értesülései alapján havonta mintegy 75 ezer dollárnyi hirdetési bevételt tesz zsebre az oldalon megjelenő reklámokból.

Címkék: tech