Már a hatodik héten megállapítható a gyerek neme

Kisfiú vagy kislány? A kíváncsi szülők egyik leggyakoribb kérdésére az eddigieknél hamarabb adhat választ egy brit cég által kifejlesztett teszt. Az eljárás lényege, hogy az anyai vérből már a terhesség hatodik hetében megállapítható a leendő gyermek neme.

A DNA Worldwide mindenki számára hozzáférhető módszere az anyai vérből már korán kimutatható magzati DNS elemzésén alapul. A magzati DNS részben a magzatvíz által szivárog, részben a magzati és az anyai vér keveredése folytán jut az anyai keringésbe.

Mivel azonban a terhesség első heteiben az ébrény (embrió) örökítő anyaga csak nyomokban fordul elő a kismama vérében, egyes szakértők kétségbe vonják a nemrég kifejlesztett eljárás megbízhatóságát. A tesztet az egészségügyi hatóságok egyelőre sem Nagy-Britanniában, sem más országban nem támogatják.

A terhesgondozásban a fogamzást követő 20. héten végzett magzati ultrahang-vizsgálat során az esetek döntő többségében már látszik a baba nemiszerve. A megfigyelések szerint a magzat neme ilyenkor már majdnem 100 százalékos pontossággal megállapítható. Ennél korábban a magzatvízből vett mintavétel – a 11. héten – adhat felvilágosítást.

A DNA Worldwide „Rózsaszín vagy Világoskék” (Pink or Blue) névre keresztelt tesztvizsgálata során az anyuka egy speciális kártyára egy csepp vért juttat. A kártyát meghatározott laborokba beküldve 4–6 nap elteltével tudhatják meg a szülők, hogy milyen színű ruhát vegyenek a csecsemőnek. A felmérések szerint a vizsgálat pontossága 98 százalékos. A cseppnyi anyai vérben a férfi nemi jellegért felelős Y-kromoszóma jelenlétét vizsgálják; ha ez a kromoszóma hiányzik a mintából, szinte biztosan kislány lesz a magzatból.

A gyártó nem forgalmazza a tesztet Kínában és Indiában, ahol esetenként jóval többre becsülik a fiú újszülöttet, ezért félő, hogy számos magzat kizárólag a neme miatt esne terhesség-megszakítás áldozatául. De hasonló veszélyek az ázsiai kontinensen kívül is fenyegetnek. A Center for Genetics and Society igazgatóhelyettese, Marcy Darnovsky szerint a nemválasztás lehetőségével egy olyan áramlat indulhat útjára, amelynek részeként egyes szülők „árucikknek tekintik saját leendő gyermeküket”.

Címkék: tech