200 milliárd lesz kulturális vidékfejlesztésre

A vidékfejlesztés céljaira 2007-2013 között több mint 200 milliárd forintot vehetnek igénybe - pályázatok révén - a települések - mondta el Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután Hiller István kultuszminiszterrel együttműködési megállapodást írtak alá.

Az integrált közösségi terek kialakítására és a vidéki örökség megőrzésére mintegy 30- 30 milliárd, a gazdaság és a szolgáltatások fejlesztését szolgáló célokra csaknem 110 milliárd, a Leader programra pedig 74 milliárd forint pályázati lehetőséggel számolhatnak a települések – mondta Gráf József a Fejér megyei Nádasdladányban tartott sajtótájékoztatón.

Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány közelmúltban parlamenti vitára is bocsátott, kulturális stratégiáját rögzítő dokumentum legmeghatározóbb fejezete a kulturális vidékfejlesztés. Erre a célra még nem jutott akkorra összeg, mint amennyi a következő hét évben rendelkezésre áll, hiszen a központi költségvetésben a bérköltségekkel együtt, évi 100 milliárd forint van kulturális célokra.

Az együttműködés értelmében támogatják az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló, integrált, többfunkciós közösségi és szolgáltató központok létrehozását, továbbá a meglevő könyvtári és közművelődési intézmények felújítását, infrastruktúrájának fejlesztését. Mint elhangzott, 1200-1500 – elsősorban ötezer lakosúnál kisebb – településen szeretnének integrált közösségi “tereket” létrehozni.

Az együttműködés szerint támogatják a helyi hagyományokon és értékeken alapuló gazdaságfejlesztést, az értékes kézműves hagyományok ápolását szolgáló vállalkozások létrehozását, illetve fennmaradását, továbbá “a vidéki örökség megőrzésével és fenntartható fejlesztésével összefüggő falu-megújítást.”

Címkék: Magazin